Фитнесът безспорно е спорт, който по ниво на известност се нарежда до други като футбол, баскетбол и др. Според някои дори не е спорт, но нека не задълбаваме в това.

По-скоро нека се съсредоточим върху идеята за някои конкретни фитнес уреди, които ще ти помогнат да се развиеш осезаемо.

Ефектите от упражненията с това, за което ще ти разкажем днес, ще те изпратят на ново ниво, което ще направи много по-можещ, по-здрав и по-експлозивен, така че довери ни се – знаем какво ти казваме в момента.

Къде да тренираш с ластици – вкъщи или в залата

Зала, у дома – наистина е без значение. Важното е да ги използваш правилно, защото тренировъчните ластици са онова, от което имаш нужда, за да постигнеш резултати, близки до перфектните.

Дали в магазина ще ги видиш като фитнес ластици за тренировка или като тренировъчни ластици – наистина става дума за едни и същ перфектен продукт, от който ще можеш да се възползваш на максимум, ако ни послушаш.

Преди няколко години бяха доста по-безизвестни, но в последно време този тип артикули са приветствани с широка прегръдка от хората във фитнес залите.

Нещото, което печели трениращите е бързината на достигане на онова специфично усещане за напрежение в мускулатурата.

Няма спор – тренировъчните ластици са едно добро начало. Да, дори и начало, защото могат да се разграничат ясни нива на напрежението, което те ще окажат върху тялото ти.

Всеки може да пожъне успех с тях – дори и ти, нека не ти се струват трудни за употреба, нито неприятни за работа. Напротив, доста са нежни към горния слой на кожата, с който имат физически допир.

Разбира се, зависи от какво са направени, но в най-честия случай материалите са съобразени с такива, които са максимално безвредни, така че няма да има от какво да се притесняваш.

Какво е добре да знаеш за фитнес ластиците

Фитнес ластиците са предназначени за всеки, който желае да се възползва от техните ползи. Характерно за този уред е това, че всеки трениращ има различни потребности и специфичен ластик може да му предложи възможно най-доброто.

Измислени, патентовани и произведени са в началото на миналия век. В началото са използвани главно като средство за помощ при рехабилитация.

Ластиците са били основно използвани от лекари, които са се грижили за това пациентите им да имат леко съпротивление при възстановяването на мускулатурата след леки до средно сериозни травми.

Този метод постепенно увеличавал силата на пациента и не след дълго възстановяващият се е можел да върви по-уверено, да използва мускулната група за по-динамични движения и най-вече възвръщал експлозивността си.

С какво ще ти помогнат ластиците

В наши дни (подозираме, че това ще те интересува повече) ластиците се използват за загревки преди тренировки, раздвижване на ставите при леки до умерени болки, както и естествено за стречинг.

Някои инструктори по йога дават ластици на учениците си, за да практикуват основни упражнения.

Разбира се, във фитнес среда, можете да използвате тренировъчни ластици, за да увеличите натоварването при упражнения като лицеви опори, набирания, клек и кофички – много други упражнения също позволяват вкарването на тренировъчни ластици.

Важно е да знаеш, че има различни видове ластици за различни видове тренировки. ИМа ластици за рехабилитация, за тренировка (основа/плънка), за възстановяване (следтренировъчни), за загрявка.

Обикновено ластиците за рехабилитация не могат да се използват за упражнения в средната част на тренировката, което реално малко или много обезсмисля купуването и ограничава размаха на употребата им.

За разлика от тези, за които току-що ти споменахме, тренировъчните ластици имат по-дебел корпус, осезаемо по-здрави са и най-вече достойни са заместване на някои уреди, което е немалко преимущество за просто един ластик на пръв поглед.

Накратко, с какво ще ти помогне един тренировъчен фитнес ластик:

  • Ще можеш да тренираш пълноценно навсякъде, където имаш място за цялостна амплитуда на движение;
  • Ще имаш време за хубава тренировка, богата на напрежение, защото винаги с ластик е по-бързо;
  • Ще успееш винаги да си натоварил максимално мускулатурата си;
  • Ще можеш да избегнеш успешно натоварената фитнес зала и да тренираш на спокойствие в условията на домашен комфорт и спокойствие;
  • Ще можеш да насочиш кръвообращението в различни посоки, което ще те накара да „растеш“ по-бързо заради стандартните, но в същото време достатъчно натоварващи упражнения посредством ластици.

 

Ластиците могат да бъдат изключително полезни, но и доста опасни заради напрежението, което се натрупва при разпъването им.

В един миг на невнимание при евентуално изпускане на един ластик нещата може да станат опасни и болката, която ще си причините няма да е никак малка. Това е причината да ви съветваме да сте внимателни при тренировките с тях и да внимавате да няма други хора или деца около вас, за да не ги нараните без да искате.