Холестеролът е естествено вещество, което се произвежда от черния дроб. То е необходимо, за да функционират правилно клетките, нервите и вашите хормони.

Холестеролът се дели на две - LDL ("лош" холестерол) и HDL ("добър" холестерол). По-подробно за него говорим в други приятни четива в блога на Workout.bg, така че няма да го засегнем и тук.

Преди да знаете как да се пазите, по-добре е да се започне от това от какво се пазите и как бихте го предизвикали.

 

Кое причинява високия холестерол

Основната причина за поява на липси на баланс на холестерола е крайно лошата диета. Ако приемате много мазни храни (хидрогенирани мазнини) и рафинирани въглехидрати - чипсове, пица, мазно тесто (баници, милинки, закуски като цяло), соленки, гризинки и всичко подобно, вие значително понижавате "добрия" холестерол и го заменяте с "лош".

Диабетът, заседналият начин на живот, стресът, хипотиреоидизъм - все допълнителни фактори, които да те накарат да попаднеш в ситуация с крайно висок "лош" холестерол.

Ако организмът започне да се запасява с много излишна енергия вместо да я гори под формата на спорт или просто движение, тогава започват проблемите.

Извод: Възможно най-малкото зло в храната и максимално много движение са ключът към приятелство с холестерола.

Червен глог

Сърдечно-съдови проблеми?! Ако искаш превантивно да ги държиш далеч от теб, или да се радваш на всекидневно крепко здраве, червеният глог със сигурност ще ти помогне не само да преодоляваш проблемите с холестерола, а да не се сблъскваш изобщо с тях.

Глогът е растение, което има два вида цветове - червен и черен. Черният има слава за много по-добър от двата типа, но за жалост се намира доста по-рядко, което води и до по-висока цена на екстракта в магазина, където крайният потребител го вижда под формата на хранителна добавка.

Заради това в настоящото четиво ще разгледаме за теб лечебното действие на червените цветове. Хубавото, което можем да споменем, е, че лечебни свойства имат не само цветовете, а и плодовете и листата.

Това действие може да почувстваш след известно време на насищане (от теб се изисква редовно пиене). Две супени лъжици от билки се запарват в 500 мл. вряла вода, а сместа е добре да изстине и да се изпие на 3-4 пъти.

Всеки ден повтаряш отново и отново и по този начин ще си подаряваш здраве пак и пак.

Чесън

Популярност в нелеката борба срещу холестерола набира и чесънът. Всички го познаваме с добро заради неговите наистина невероятни свойства, когато нещата опрат до овкусяване на храна, но в състава му взимат участие микроелемнти като магнезий.

Отделно от това успокояващият ефект на чесъна, дължащ се не само на магнезия, а на колаборацията между мед и цинк, правят зеленчука със специфичен (за някои неприятен) аромат наистина мощно хомеопатично оръжие.

Медните соли са още един плюс на чесъна и го превръщат в добър продукт, който поддържа съединителната тъкан в тялото здрава.

Поради целия куп от благоприятни свойства, чесънът може да направи и артериите по-еластични, което пък е в основата на предотвратяване на проблемите, свързани с кръвното налягане.

Чесънът има и Витамин С, който не може да се синтезира от нашето тяло и от нас се изисква да му го даваме в достатъчни дози ежедневно. Защо? Защото витамин С дава на тялото ни отново невероятни ползи - заздравява съединителната тъкан, а и намалява риска от спукване на кръвоносен съд.

Ето защо чесънът в комбинация с други храни като тученица (която все още не е сред нещата, сервирани на масата на българина, а служи за храна на дворните животни), спанак и марули, може да предизвика невероятни, дори очудващи ефекти в тялото на редовно приемащите го.

Полезните дози, когато става дума за ежедневен прием на чесън, са 3-4 скилидки. Лукът и празът като братовчеди на чесъна са едни нелоши алтернативи, но не са достатъчно добри заради отсъствието на чак толкова много антиоксиданти, колкото има белия зеленчук.

Калина

Кръвоносните съдове са пряко свързани и "виновни" при неправилната работа на сърцето и мозъка ни. При значителното повишаване на холестерола в тялото ни, на първо място по пътя на разстроените системи е именно кръвоносната и сърдечно-съдовата.

Има куп бабешки рецепти, които да ви избавят от неприятните последствия на високия холестеро, а калината е билка, влизаща в някои от най-достойните. Една от нейните доказани ползи е понижаването на кръвното налягане. Да не говорим за лекуването симптомите на кашлицата, когато страдате от такава.

Малина

Търсите ли си плод, който едновременно носи малко калории на организма ви, съдържа нисък процент захари (главно под формата на фруктоза и глюкоза)? Искате ли този плод да не натоварва организма ви при извличането на енергия от него?

Желаете ли този плод да носи в себе си комплексни решения, за да бъде здравето ви напълно в норма, а показателите в подходящите, здравословни граници? Е, малината е вашето нещо.

Тези вкусни и малки плодчета с ярък, красив цвят са богати на витамин С, който е сериозна помощ за намаляване на холестерола, както разбрахме и по-рано. Ароматът на малината стимулира стомашните сокове без дори да сме поставили нищо в корема си.