Всички сме чували колко е важно да приемаме селен от храната. Може би много от вас се пропускали тези напътствия да преминат от едното през другото ухо и не са им отдавали значение. Това е така, защото не сте запознати с действието на минерала за нашия организъм, което е много по-важно от колкото сте си представяли.

Селенът е микроелемент, който има антиоксиданти свойства. Неговата задача е да поддържа функцията на ензимите, които редуцират свободните радикали и изчистват организма от токсини. Това оказва благоприятно влияние в подобряване на работата на имунната система и имунния отговор, който тялото ни дава, когато сме болни.

Друга важна функция, която изпълнява селена е да допринася за правилното регулиране на щитовидната жлеза. Той участва в производството на хормона тироксин, който е основният хормон на щитовидната жлеза. Този хормон е отговорен за балансирането на метаболизма.

Много хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза трябва да си набавят допълнително селен. За жени, които изпитват колебания в теглото се препоръчва да балансират метаболизма си също с прием на селен.

Селенът също участва в стимулацията на Q10, което както знаете е коензим, който забавя стареенето. Достатъчното количество от минерала в организма забавя процеса по стареене на кожата.

Много дами приемат селен чрез хранителни добавки, защото той е важен минерал за укрепване на ноктите, поддържане на свеж вид на кожата и растеж на косата. Някои изследвания показват, че селенът има благоприятно влияне и върху безплодието при двата пола, тъй като е важен минерал за функциите на щитовидната жлеза.

⭐Препоръчан продукт

Holland And Barrett Selenium

Holland And Barrett Selenium

24.95 лв

Поръчай

Симптоми, които сигнализират за недостиг на селен

Преди да преминем към списъка с храните, богати на селен, искаме да обобщим няколко признака, които показват ниското ниво на селен в организма.

Косопад

Косопадът е признак за отслабена имунна система и стрес. Тези фактори имат отрицателно влияние над функциите на щитовидната жлеза. Косопадът е един от симптомите за нарушения на производството на хормона тироксин, който причинява заболяване като хиперфункцията на щитовидната жлеза.

Качване на килограми

Отново следствие от нарушената функция на щитовидната жлеза. Това е симптом за жаждата на щитовидната жлеза на селен, който регулира хормоните, които балансират метаболизма.

Слаба имунна система и често боледуване

Селенът помага за производството на глутатион пероксидаза, което е важно за функционирането на имунната система. Недостигът на селен е предпоставка за по-слаба имунна система, която не може да предпази организма от болести и вируси.

Продължителен стрес и чувство за умора

Ако изпитвате постоянно чувство на стрес и умора, то най-вероятно имате недостиг на селен. Това се случва, защото ниските нива на селен в тялото не успява да пречистят организма от свободните радикали. За сметка на това ние се чувстваме отпаднали и вечно уморени.

Безплодие и репродуктивни проблеми

Това важи както за жените, така и за мъжете. Отново причината е невъзможността на организма да се отърве от свободните радикали, когато има недостиг на селен. Приемът на селен чрез храна или хранителни добавки може да подобри репродуктивните функции.

Дневната доза селен, от която се нуждае организма на възрастен човек е 55 микрограма. В следващите редове ще ви дадем предложения за храни богати на селен, които да включите във вашата диета.

Богати на селен морски дарове и риби

Морската храна е изключително богата на полезни вещества, от които организма има нужда. За феновете на морски дарове имаме добра новина. Приемът на някои видове риби и други морски изкушения може да достави на организма ви препоръчителната дневна доза селен.

1. Риба тон

Това е една от най-вкусните и разпространени видове риба. Само 170 грама на ден ще ви осигурят 300% от нужния прием на селен. Може да включите риба тон в менюто си поне веднъж седмично.

2. Хайвер

Хайвер селенЕдно от най-вкусните неща, което морския живот ни дава. Освен на селен, хайверът е богат и на желязо, протеин и витамин б12.

3. Скариди

Тези вкусни морски изкушения също съдържат селен. Скаридите могат да се приготвят по много начини, затова може да ги консумирате често.

4. Стриди

Това е вид мида, чийто консумация от 170 грама ще ви осигури 200% от дневния прием на селен.

Животински продукти и месо с високо съдържание на селен

Животинските продукти и месото са най-добрият начин да осигурите на организма си протеин и други важни витамини и минерали, сред които и селенът. Този минерал се съдържа в различно количество в изброените храни.

5. Говеждо месо

Говеждо месо е още познато като червено. Месото съдържа голям процент селен. Нивата на минерала в говеждото месо зависят от това как е било отгледано животното и каква храна е приемало.

6. Пилешко месо

Предпочитано защото има значително по-малко съдържание на калории от говедото и свинското. Пилешкото месо е богато на протеини, но също така може да достави допълнително количество селен на организма.

7. Агнешки дроб

Черен дроб селенКонсумацията на агнешко месо е разпространена по нашите географски ширини по празници като Великден и Гергьовден. Ако искате да си набавите 160% от дневния прием на селен, трябва по-често да консумирате агнешки дроб.

8. Свинска шунка

Това е предпочитан начин за прием на свинско месо. Дори хората, които избягват да консумират свинско могат да си набавят селен чрез шунката, защото този продукт има лек вкус и може да се комбинира с други от изброените храни.

9. Яйца

Яйцата присъстват в толкова много списъци за полезни храни, което не е никак учудващо. Те са източник на протеин и приемът им дава енергия. Сварените яйца или омлета са предпочитана закуска, която може да осигури 25% селен от консумацията на едно яйце.

10. Сирене

Млечните продукти съдържат много по-голям процент селен от самото мляко. Препоръчително е в диетата си да включите сирене или извара, които също доставят допълнително количество селен на организма.

Храни с растителен произход, подходящи за вегани

Все повече се говори за веган начин на хранене. Много хора експериментират дали храненето само с растителни продукти може да се превърне в начин на живот за тях. Има много храни с растителен произход, които са богати на селен.

11. Тофу

Тофу селенПознато още като веганско сирене. Тофуто се прави от изцедено соево мляко и е любима веган храна, която има високо съдържание на протеин. Дневният прием на тофу носи около 80% от нужното количество селен.

12. Броколи и зеленчуци

Може би като деца сме отричали, че зеленчуците и броколите са вкусни, но като възрастни ги ценим много повече заради полезните им хранителни вещества. Зеленчуците, които имат селен са грах, спанак и картофи. Те могат да се приготвят в съчетание с други храни, богати на селен и да допринесат към набавянето на нужната дневна доза.

13. Зърнени храни

Те също са част от диетата на вегани и вегетарианци, защото чрез тях си набавят допълнително енергия. Препоръчва се прием на зърнени храни в комбинация с други продукти със съдържание на селен, за да може да се набави по-голямо количество от минерала.

14. Кафяв ориз

Много хора замениха белия ориз с кафяв, не само защото искат да загубят няколко килограма. Кафявият ориз съдържа полезни хранителни вещества, сред които и селен. В една чаша кафяв ориз има до 20 мг селен. Той може да бъде приготвен в комбинация с друга богата на селен храна.

15. Кускус

Любима закуска на много поколения, но малко хора знаят, че чаша кускус съдържа 80% от дневната доза селен, която трябва да се набавя. От друга страна кускусът съдържа голямо количество въглехидрати, което го прави избягвана храна за хората, които пазят диета.

16. Боб

Всички бобови култури са храни източници на селен. Те могат да се приготвя по различен начин, което не предполага намаленото на наличното количество селен.

17. Гъби шийтаке

Тези гъби са ни по-познати като императорски гъби. Освен, че са много вкусни те съдържат и ценни хранителни вещества. Количеството от само половин чаша вкусно сготвени императорски гъби дава 30% от дневната доза селена. За да си набавите останала част може да пригодените ястие в комбинация с гъби и други продукти от този списък.

Ядки и семена, които съдържат селен

Всички знаем колко полезни са ядките и семената. Те са естествен източник на енергия, който не предполага натрупване на излишни килограми. Едно от полезните вещества, които може да си набавите от консумацията на ядки е селенът.

18. Чия

Чия селенВсе по-често се използва определението "суперхрана", когато става въпрос за семена от чия. Това не е случайно, а е в резултат на всички полезни вещества, които се съдържат в тези малки семенца. Сред тях са фибри, аминокиселини, омега-3 и омега-6 мастни киселини и разбира се, селен.

Ако включите само 30 грама семена от чия във вашия хранителен режим ще успеете да си набавите повече от 30% от дневния прием на селен.

19. Бразилски орех

Тази ядка с екзотично име може да се намери и по българските пазари. Бразилският орех има изключително високо съдържание на селен и само 2 ядки успяват да набавят препоръчителният прием от минерала за деня.

Ако проявявате някой от по-сериозните симптоми за недостиг на селен задължително включете приема на бразилски ядки във вашия хранителен режим.

20. Слънчогледови семки

Едва ли сте предполагали, че слънчогледовите семки са толкова богат източник на витамини и минерали. Е, добра новина за всички, които обичат да ги чоплят пред телевизора - така успявате да си набавите елементи като магнезий, желязо, витамин Е, протеини и селен.

Увеличаването на приема на селен ви прави по-здрави и щастливи

Убедихте ли се вече защо приема на селен е важен за организма? Това не е толкова трудна задача, ако включите в диетата си храни, богати на минерала. Може да създадете различни комбинации от любимите ви храни в този списък и да обогатите менюто си.

В резултат ще повишите нивата на селен в организма, които са много важни за функциите на щитовидната жлеза, имунната и нервната система. Селенът има благоприятно действие и при забавянето на стареенето на кожата, намаляването на стреса и умората и поддържането на здравословно тегло. Приемът на храни, богати на селен се препоръчва за дами, които искат да заздравят ноктите и косата си.

Освен като обогатите менюто си с храни, богати на селен, може да приемате минерала и от хранителни добавки. Важно напомняне е, че те не трябва да се разглеждат като заместител на разнообразното хранене, а в комбинация с него.

 

Таблица на храните, богати на селен

ХранаСелен (на 100 г)ХранаСелен (на 100 г)ХранаСелен (на 100 г)
Бразилски орехи1917 мкгШаран54.6 мкгСвинско месо51.6 мкг
Ориз (кафяв)19.1 мкгТон108 мкгТелешко месо35 мкг
Царевица15.5 мкгЯйца31.7 мкгПилешко месо33.4 мкг
Пшеница37.7 мкгЧедър сирене28.5 мкгХляб (пълнозърнест)23.4 мкг
Гъби (шийтаке)46 мкгСпанак5.5 мкгЦаревица (бяла)15.5 мкг
Овес34.4 мкгМасло (краве)1.3 мкгМакарони (пълнозърнести)33.4 мкг
Слънчогледови семена53 мкгЧесън14.2 мкгБанани1 мкг
Лешници4.1 мкгБроколи2.5 мкгКартофи0.7 мкг
Кашу19.9 мкгЖълтък от яйца20.9 мкгПечурки11.9 мкг
Сьомга41.4 мкгЦелина3.1 мкгПуйка27.7 мкг

 

⭐Препоръчан продукт

Jarrow Formulas Selenium Synergy

Jarrow Formulas Selenium Synergy

39.99 лв

Поръчай

 

Често задавани въпроси

Какво е селен и защо е важен?
Как мога да увелича приема на селен чрез храната?
Какво би могло да се случи, ако не приемам достатъчно селен?
Какво би могло да се случи при прекомерен прием на селен?