
- Левурда – лечебно средство с много имена
- Съвкупност от полезни вещества
- Алицин
- Витамини
- Минерали
- Здравословни ползи от левурда
- Подкрепа за сърцето и кръвоносните съдове
- Подпомага изхвърлянето на токсините
- Мощен антиоксидантен ефект
- Подкрепа за храносмилателната система
- Начини на употреба
- Как може да се разпознае в природата
С идването на пролетта природата се възражда и отново ни дарява с множество блага, които можем да използваме за подобряване на здравето си. Сред тях неминуемо е и левурдата, позната още като див чесън – специално растение, което притежава специални свойства и може да се използва по различни начини.
Левурда – лечебно средство с много имена
Левурдата е често срещано растение в Европа и България. В различните райони на страната ни това растение е познато още като див чесън, мечи чесън, горски чесън, див лук и т.н. Левурдата има специфичен мирис, който значително наподобява този на обикновения чесън – именно от там идват и характерните наименования.
Дивият чесън е многогодишно растение, което спада към семейство лукови. Подобно на обикновения чесън, левурдата съдържа изключително много полезни вещества, които ефективно могат да подпомогнат здравето и функцията на организма.
Различни проучвания показват, че след като мечките се събудят от зимен сън, първото нещо, което похапват, е именно див чесън, който подпомага пречистването на тялото им.
Съвкупност от полезни вещества
Както вече споменахме, дивият чесън съдържа различни съединения, витамини и минерали, които могат да подкрепят здравето на тялото и ума.
Алицин
Алицинът е сред серовъглеродните съединения, които се съдържат в левурдата. Образува се при намачкване или накъсване на листата – по тази причина често дивият чесън се използва като компонент в салатите и ястията. Алицинът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които могат да помогнат при вирусни или пък бактериални инфекции.
В листата на дивия чесън се съдържат също и алиин, диалил сулфиди, тиосулфинати – отново серовъглеродни съединения, които обаче имат възможността да подпомагат нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове, да пречистват кръвта и черния дроб.
Витамини
Сред основните компоненти в листата на левурдата са и витамините A, B, C. Те са изключително важни за нормалното протичане на различните биохимични процеси в организма. Витамин C например подкрепя имунитета и допринася за нормалното усвояване на желязо. От друга страна, витамин A е важен за здравето на очите и зрението. Този елемент може да забави развитието на катаракта или макулна дегенерация.
Витамините от група B пък могат да допринесат за нормалната работа на нервната система и метаболизма.
Минерали
Има значително количество минерали в левурдата. Растението е изключително богато на желязо, калций, магнезий, калий, цинк, манган и селен. Тези минерали са изключително важни за нормалната функция на редица органи и системи. Чрез желязото например се подпомага образуването на червени кръвни клетки, а калият пък регулира нивата на кръвното налягане. Калцият и магнезият са необходими за здравето на мускулите и костите, а цинкът, манганът и еленът имат важно значение за имунитета и когнитивните функции.
Здравословни ползи от левурда
Консумацията на дивия чесън има редица ползи за организма – именно това е причината, поради която това растение присъства в народната ни медицина.
Подкрепа за сърцето и кръвоносните съдове
Едно от основните предимства на това растение е, че може по ефективен начин да подкрепи работата на сърцето и кръвоносните съдове. Това се дължи на богатото наличие на алицин, калий и желязо.
Левурдата може да понижи кръвното налягане, ефективно да намали високите нива на холестерола, като по този начин подпомага нормалната циркулация на кръвта.
Подпомага изхвърлянето на токсините
Употребата на дивия лук може значително да подкрепи процеса по изхвърляне на токсини от организма. По този начин може да се подобри функцията на черния дроб, както и да се укрепи здравето на този орган.
Мощен антиоксидантен ефект
Тази вълшебна храна е богата на изключително много антиоксидантни свойства, които могат да елиминират вредното влияние на свободните радикали. Така се подобрява здравето на клетките в организма.
Подкрепа за храносмилателната система
Полезните свойства на дивия чесън може значително да подобри храносмилането, както и да подкрепи нормалната функция на стомаха и червата. С негова помощ се намалява рискът от стомашни неразположения като газове, подуване, лениви черва.
Начини на употреба
Както споменахме, левурдата често се използва в суров вид като се добавя към салати и смутита – по този начин се запазват максимално полезните свойства на растението.
От листата може да се приготви също и песто, както и масло, тинктура и т.н. Макар повечето полезни свойства да са събрани в зелената част на растението, луковиците също могат да се използват за подобряване на имунитета и общото здраве на организма.
Как може да се разпознае в природата
Левурдата изключително много наподобява момината сълза, чийто листа обаче са отровни. По тази причина е изключително важно да се внимава при брането на зеления чесън, тъй като набирането на грешните листа може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Ето защо трябва да сте запознати с основните разлики между тези две растения. На първо място е важно да отбележим, че левурдата пониква значително по-рано през пролетта. Миризмата на дивия чесън също не бива да се пренебрегва – той наподобява аромата на обикновения чесън.
Важно е да обърнете внимание на листата на левурдата – те имат дълги дръжки с по едно листо, докато момината сълза има по две.