В тази статия ще ви разкажем повече за лечебните свойства на една гъба, която не се среща по нашите географски ширини, но пък може да си я набавите под формата на хранителна добавка.

Става дума за китайския кордицепс – вид източна гъба, която е известна със своите лечебни свойства и се използва от векове насам в природната медицина. Това растение има доказано мощно противораково, противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Тези положителни ефекти върху организма предполагат нуждата от по-голямо разпространение на китайския кордицепс. Най-известните компании за хранителни добавки създадоха продукти със съдържание на кордицепс, за да може всеки човек да се докосне до благоприятното действие на тази гъба върху организма.

До края на статията ще ви разкажем повече за произхода на най-добрия кордицепс и ползите от неговия прием.

⭐Препоръчан продукт

Хранителна добавка NOW Foods Cordyceps 750 mg

NOW Foods Cordyceps 750 mg

70.00 лв

Поръчай

Какво е кордицепс – съдържание и видове

КордицепсНазванието кордицепс обобщава всички хранителни и биоактивни вещества, които се съдържат в едноименната лечебна гъба. Тя произлиза от род торбести гъби, които се образуват след паразитиране върху насекоми или други видове гъби.

В природната медицина, кордицепсът е познат още като Рачи крак или Рача нога. Името, с което тази гъба е позната произлиза от гръцки език и е съчетание между думите „бухалка“ и „глава“. Това название напълно отговаря на формата на кордицепса, която наподобява формата на малка бухалка.

Тази гъба има екзопаразитно устройство, което я прави изключително рядко срещана. Кордицепсът е най-разпространен по високите части на Хималаите, което е доказателство за трудното му набавяне.

От рода на торбестите гъби са познати над 4000 вида, които активно се използват в природната медицина. Всеки от тези видове има различна благоприятна среда за растеж. Най-често използваните гъби от рода кордицепс са:

  • Cordyceps canadensis;
  • Cordyceps militaris;
  • Cordyceps ophioglossoides;
  • Cordyceps sinensis.

Какви са ползите от приема на кордицепс

Използването на кордицепса от хилядолетия в китайската и тибетска природна медицина доказва ползите от неговия прием за здравето.

В днешни дни също може да си осигурите положителния ефект на кордицепс от прием на хранителни добавки със съдържание на екстракт от гъбата. Ето и кои са най-важните предимства от приема на кордицепс:

  • Адаптоген и имуностимулатор

Приемът на кордицепс успешно подобрява функциите на имунната система и увеличава защитата срещу навлизането на бактериални и вирусни инфекции.

  • Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Кордицепсът действа за понижаването на кръвното налягане и допринася за естествената превенция на сърдечни състояния като тромбоза и аритмия.

  • Регулира стойностите на кръвната захар

Приемът на кордицепс оказва благоприятно влияние върху нивата на холестерол.

  • Допринася за здравето на стомашно-чревният тракт

Влияе благоприятно върху метаболизма на мастните киселини и помага за усвояването на желязото в червата.

  • Помага за лечение на състояния на дихателните пътища

Има доказано действие за успокояване на състояния, свързани с дихателните органи. Това са бронхи, бронхиална астма, туберколоза.

  • Допринася за отстраняването на токсините и свободните радикали в организма

Както споменахме, кордицепса има антиоксидантно действие. Благодарение на приема на кордицепс се редуцира влиянието на свободните радикали и токсини върху организма.

По този начин се премахва оксидативния стрес и се забавя процеса на стареене.

  • Увеличава енергийните нива

Не на последно място, тази гъба има положително влияние върху енергийните нива в тялото.

Кордицепсът е известен в Азия като естествен природен тоник, който доставя допълнително енергия.

Каква е тайната на най-добрия кордицепс

След като ви изредихме толкова много ползи от прием на кордицепс, няма как да не се запитате каква е тайната на това природно чудо. За да я разгадаем, трябва да разгледаме комплекса от хранителни и биоактивни вещества, който се съдържа в кордицепса.

Съставът на кордицепса е изследван много обстойно, за да се разбере как точно действа на организма. Ние ще ви представим най-обобщено главните компоненти, които отговарят за положително действие на тази гъба, позната още като Рачи крак.

Започваме от адонозина, който е основен нуклеозид. Той отговаря за енергийния трансфер в клетките. В състава на кордицепса има и други нуклеозиди, чиято главна роля е да предпазват организма от развитието на ракови и инфекциозни състояния.

Полизахаридите са голям процент от теглото на кордицепса. Тези химически съединения имат важно значение за подобряването на функциите на имунната система.

Следващият компонент са растителните стреоли, които имат значителна роля за естественото намаляване на холестерола в кръвта.

В кортицепса също се съдържат ензими, които допринасят за ускоряването на метаболизма. Важно е да не забравяме и съдържанието на витамини В1, В2, В12, Е и К, които имат доказано влияние върху цялостното здраве и мозъчната функция.

Начини за прием на кордицепс

⭐Препоръчан продукт

Хранителна добавка Osavi Cordyceps 1200 mg

Osavi Cordyceps 1200 mg

28.95 лв

Поръчай

Най-лесният начин да получите всички ползи от кордицепса е да приемате екстракт от тази гъба под формата на хранителни добавки. В търговската мрежа, както и включително на Workout.bg ще намерите продукти с логото на лидери в предлагането на хранителни добавки, със съдържание на кордицепс.

Преди да започнете приема ви съветваме да се запознаете със схемата за употреба, където е посочена препоръчителната дневна доза.

Хранителните добавки със съдържание на кордицепс може да са противопоказни за някои групи хора, като бременните жени например. Най-добре да се съветвате с медицинско лице, ако имате съмнения, че може да попадате в някоя от противопоказните групи.