⭐Препоръчан продукт

Allnutrition Berberine HCl 510 mg

40.99 лв

Поръчай

Берберин е биоактивно вещество, извлечено от няколко различни растения, включително рода Berberis. Известен е с мощните си антиоксидантни и антивирусни свойства, които го правят изключително полезен за поддържане на общото здраве.

Има различни марки на пазара, които предлагат Берберин, и качеството може да варира значително. При избора на продукт с Берберин, винаги търсете такъв, който е бил тестван за чистота и съдържа достатъчно количество активно вещество.

Берберин - информация и ползи

Ползи от приема на берберинБерберин е биоактивно вещество, което може да се открие в няколко различни растения, включително берберис, орегонско грозде, хидрастис и Chinese Goldthread.

Този продукт има множество потенциални здравословни ползи, като по-долу ще изброим само някои от тях:

 • Подпомага лесното и здравословно отслабване и загубата на тегло;
 • Подобрява глюкозния метаболизъм и за регулиране на нивата на кръвната захар, което го прави потенциално полезен за хора с диабет тип 2;
 • Берберин може да намали нивата на LDL ("лошия") холестерол в организма на човек, подобрявайки общото му здраве;
 • Подпомага справянето с метаболитен синдром е група от условия, които включват висока кръвна захар, високо кръвно налягане и излишък телесни мазнини около стомаха;
 • Антиоксидантните свойства на берберина помагат за борба със свободните радикали в тялото, като по този начин намаляват склонността за развитие на онкологични заболявания в перспектива;
 • Анти-възпалителните свойства на веществото берберин могат да имат анти-възпалителни свойства, които помагат при облекчаване на възпалителни състояния като артрит например;
 • Берберинът успокоява симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS), което е изключително ценно при хора с хронични гастроентерологични проблеми;
 • Поддържа здравословна микробиома в организма и подпомага поддържането на здравословен баланс на бактериите в червата;
 • Берберинът може да помогне за подобряване функцията на жлъчния мехур и жлъчката при симптоматика на проблеми с тези органи;
 • Подпомага здравето на черния дроб при алкохолна болест на този жизненоважен за здравето ни орган;
 • Берберин се бори с редица видове гъбични бактерии, които могат да доведат до заболявания, включително хронични такива;
 • Подпомага здравето на очите - изследвания констатират, че берберин в значителна степен подобрява или намалява влошаването на зрението;
 • Берберин може да има антидепресивни свойства, което го прави потенциално полезен за хора с депресия;
 • Подпомага концентрацията и паметта - има предварителни изследвания, които показват, че берберин може да подпомага когнитивните функции, каквито са паметта и концентрацията.

*Все пак винаги е добре да потърсите консултация от лекар-специалист, който да анализира индивидуалните ви потребности и да формира конкретно предписание, свързано с приема на берберин спрямо вашите персонални специфики с оглед приема на други лекарства или добавки. Въпреки ползите, берберин може да има някои странични ефекти, включително диария, газове, стомашни болки и сърбеж и е добре да имате предвид тези неща като обща информация.

⭐Препоръчан продукт

OstroVit Berberine Sulphate 396 mg

34.95 лв

Поръчай

Отслабване с берберин

Отслабване с берберинБерберинът е бил изследван за своите потенциални ползи за отслабване и резултатите са повече от обещаващи. Той се счита за един от най-ефективните природни съставки за подпомагане на загубата на тегло.

Берберинът работи по няколко начина, за да подпомогне отслабването.

Първо, той подобрява инсулиновата чувствителност и намалява производството на глюкоза в черния дроб, което може да помогне за контролиране на кръвната захар и управлението на теглото.

Второ, той стимулира разграждането на мазнини в тялото и намалява абсорбцията на мазнини в черния дроб.

Изследвания показват, че приемът на берберин може да доведе до значителна загуба на тегло. В едно изследване, участниците, които са приемали берберин, загубили средно около 5 кг за 12 седмици. Отчетени са и редица други подобрения, включително при намаляване нивата на холестерол и триглицеридите в кръвта.

Въпреки това, берберинът не е вълшебно хапче за отслабване. За най-добри резултати, той трябва да бъде комбиниран с балансирана диета и редовна физическа активност.

Въпреки че берберинът е обикновено добре толериран, той може да има някои странични ефекти, включително диария, стомашни болки и сърбеж, както ви описахме по-горе, така че все пак бъдете предпазливи при приема му, особено, ако сте в по-специфични медицински състояния.

Берберинът подобрява паметта

Подобряване на паметта чрез берберинБерберинът е бил използван в традиционната медицина в продължение на векове, но научните изследвания все още разкриват нови и вълнуващи начини, по които той може да подпомага здравето. Един от тези потенциални ползи е подобряване на паметта и когнитивните функции.

Изследвания показват, че берберинът може да има положително влияние върху мозъчната функция и паметта. Той може да стимулира неврогенезата - процеса на създаване на нови неврони - в хипокампуса, областта на мозъка, която играе ключова роля в образуването на нови спомени.

Берберинът също така може да предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес и възпаление, което може да допринесе за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Освен това, берберинът може да подпомага здравето на мозъка чрез подобряване на общото здраве на тялото.

Например, той може да помогне за регулиране на кръвната захар и холестерола, което може да намали риска от условия, които могат да засегнат мозъка, като инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, въпреки обещаващите резултати от изследванията, все още са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как берберинът влияе върху паметта и мозъчната функция. Както винаги, е важно да се консултирате с медицински специалист преди да започнете да приемате берберин или други хранителни добавки.

Помощник на сърцето ни

Ползи за сърцето от берберинБерберинът е с природен произход, който се намира в няколко вида растения и е известен със своите здравословни ползи. Една от най-значимите области, в които берберинът може да има положително влияние е здравето на сърцето.

Берберинът е показал способността си да намалява нивата на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, което може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Той също така може да подобри функцията на сърцето, като подобри неговата способност да помпа кръв в по-ефективни обеми.

Тази добавка може да помогне и при регулиране на кръвното налягане. Изследвания показват, че той може да разшири кръвоносните съдове, което помага за намаляване на кръвното налягане и подобрява циркулацията.

Той има и силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предпазване на сърцето от оксидативен стрес и възпаление, два ключови фактора за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

⭐Препоръчан продукт

OstroVit Berberis Extract Powder

19.95 лв

Поръчай

Берберин за здраве

Берберинът като добавка може да ни помогне ужасно много, както по отношение на общото ни здраве, така и реагирайки на конкретен здравен проблем, с който се сблъсква конкретния индивид.

Той помага както за по-добра памет, по-добро здраве на сърцето и концентрация в условията на стрес, така и за отслабване и регулиране на телесното тегло, което го прави един достъпен универсален помощник в стремежа ни за по-здравословен живот.