
- Какви вещества съдържа глухарчето
- Множество ползи за здравето
- Подобрява здравето и функцията на черния дроб
- Мощен диуретичен ефект
- По-добро храносмилане
- Регулиране на захарта и холестерола
- Противовъзпалителни свойства
- Силен антиоксидантен ефект
- Кои части от глухарчето могат да се използват
- Начини за употреба
- Странични ефекти
Съществуват изключително много растения, чиито лечебни свойства не са познати от хората. Такъв е случаят и с глухарчето, което често е определяно като „обикновен плевел“, но всъщност съдържа изключителни вещества, които могат да подкрепят човешкото здраве.
Глухарчето е широко разпространено в северното полукълбо и може би това е една от причините да бъде пренебрегвано. Любопитно е да подчертаем обаче, че всички негови части – цветовете, листата, корените – могат да се използват за облекчаване на различни симптоми, както и за приготвяне на разнообразни продукти.
Защо обаче това растение е толкова специално?
Какви вещества съдържа глухарчето
Глухарчето е богато на т.нар. „горчиви вещества“, които стимулират жлъчната и стомашната секреция, което пък допринася за по-доброто храносмилане. Сред основните компоненти на това красиво растение са и инсулиноподобни вещества, които могат да регулират нивата на кръвната захар.
В глухарчето се съдържат също и витамините A, C, D, минералите калий, желязо, калций, магнезий, както и флавоноиди и антиоксиданти. Тези компоненти са изключително важни за нормалната функция на органите, както и за протичането на различни биохимични процеси.
Множество ползи за здравето
Това нежно растение има изключително много ползи за организма – включването му в ежедневната рутина може значително да подобри състоянието на тялото и ума.
Подобрява здравето и функцията на черния дроб
Глухарчето може да подкрепи детоксикацията на организма, като по този начин може значително да облекчи работата на черния дроб. Използването на корените под формата на чай, тинктура или т.нар. „кафе от глухарче“ може да стимулира жлъчната секреция, а това пък да подкрепи разграждането на мазнините, подпомагайки здравето на черния дроб.
Мощен диуретичен ефект
Листата и корените на това растение могат значително да улеснят функцията на бъбреците и пикочните пътища, което пък подпомага работата на отделителната система. Глухарчето може да регулира честотата на уринирането, което пък е свързано с изхвърлянето на токсините от организма.
Чрез употребата на това растение може да се предотврати задържането на вода, без това да влияе на нивата на калий в организма. Именно това качество прави глухарчето уникално, тъй като повечето диуретици влияят на количеството на минерала в тялото.
По-добро храносмилане
Както споменахме по-горе, глухарчето може да подобри работата на храносмилателната система. Това се дължи на т.нар. „горчиви вещества“, които обикновено се намират в корените на растението – те могат да стимулират секрецията на жлъчка, която е необходима за нормалното разграждане на приетата храна.
Регулиране на захарта и холестерола
Приемът на екстракт, чай или тинктура от глухарче може значително да понижи нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите, които обикновено затрудняват кръвообращението и влошават състоянието на сърдечно-съдовата система.
Високите нива на холестерол могат да доведат до образуване на плаки по стените на кръвоносните съдове, което пък възпрепятства нормалното кръвообращение.
Глухарчето съдържа специални киселини, които могат да балансират кръвната захар, което пък е изключително важно за хората, които страдат от диабет или преддиабетни състояния.
Противовъзпалителни свойства
Това растение разполага също със способността да действа противовъзпалително. С негова помощ могат да се елиминират възпалителни процеси от различен характер, като е най-ефективно при хронични заболявания като артрит и остеоартрит.
Силен антиоксидантен ефект
Коренът на глухарчето притежава мощни антиоксидантни свойства, които могат да елиминират вредното влияние на свободните радикали и оксидативния стрес. Чрез полезните вещества съдържащи се в тази част на растението може да се редуцира рискът от сърдечно-съдови проблеми и рак.
Кои части от глухарчето могат да се използват
Краткият отговор на този въпрос е: всички. Както листата, така и цветовете и корените на глухарчето могат да се използват ефикасно за подобряване на общото здраве на организма.
Обикновено листата се използват за направата на салата или се изсушават за чай. Коренът също може да се изсуши, за да се направи впоследствие на чай или тинктура. Цветовете обикновено се използват за създаването на мазила, които могат да се нанасят върху кожата.
Начини за употреба
Един от най-често срещаните начини за употреба на това чудно растение е приготвянето на чай. Обикновено за целта се използват сушени корени или листа. Често хората, които страдат от задържане на вода, използват чай от глухарче, за да подобрят работата на отделителната система.
Как може да се приготви тази напитка в домашни условия? Ще Ви бъдат необходими 1 -2 с.л. сушени листа или корени от глухарче, както и 250 мл вряла вода. Запарете листата/ корените за около 10/15 минути и изчакайте да изстине. Можете да приемате чай между 2-3 пъти дневно преди хранене.
Тинктурата от глухарче също е ефективен начин да се подобрят някои функции на организма. За целта можете да използвате няколко капки в чаша вода. Медът от глухарче също може да бъде ефективно средство за подобряване на общото здраве – този сладък сироп може да се добави към режима на хранене под формата на подсладител за чай, в десерти и т.н.
Странични ефекти
Макар и да има редица ползи, глухарчето не бива да се използва заедно с антибиотици, диуретици, антипсихотици, антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, хормонални лекарства. Растението може да взаимодейства с тези медикаменти, а това да доведе до нежелани ефекти.
Други възможни реакции от приема на глухарче под формата на салата, чай, мед и т.н. са алергични реакции, диария, киселини, дерматит. Препоръчва се бременните или кърмещите жени да консултират употребата на това растение с наблюдаващия ги лекар.