Ако искате да предизвикате тялото си и да достигнете невиждани до сега физически резултати, практикуването на кросфит трябва да стане част от вашето ежедневие.

Това е спорт, който нашумя изключително много през последните няколко години.

За този период много мъже и жени препокриха удоволствието от физическото натоварване и надминаха границите на своите възможности.

За тези от вас, които тепърва навлизат в света на кросфита може би е интересно да научат повече за този спорт. Накратко, кросфит тренировките са високо интензивни физически упражнения, при които се практикуват различни движения с високо ниво на натоварване.

Какво включват кросфит тренировките

Видове кросфит тренировкиКросфит тренировките включват елементи на гимнастика, лека атлетика и вдигане на тежести. Най-често срещаните кросфит упражнения са клякане, катерене, вдигане на тежести, дърпане или бутане.

Те трябва да се изпълняват бързо, с колкото се може повече повторения. Тази интензивност на кросфит тренировките ги прави изключително ефективни за стягане на мускулите и оформяне на тялото.

Целта на кросфит тренировките е да развие силата, издръжливостта, мобилността и бързината на трениращия. Чрез практикуване на кросфит всеки атлет е способен да подобри физическите си възможности.

За кого са подходящи кросфит упражненията

Както сами може да си представите, интензивността и физическото натоварване са много високи, за това този спорт не е за всеки.

Този вид тренировка е за хора, които обичат да се движат и търсят интензивни спортове. Кросфит тренировките са подходящи за всеки, който обича да предизвиква себе си и да преминава пределите на физическите си възможности.

Кросфитът не е подходящ спорт за начинаещи атлети. От друга страна, практикуването на корсфит води до бързо и качествено отслабване и стягане на тялото.

Какво включва кросфит екипировката

Екипировка за кросфитУдоволствието от практикуването на който и да е спорт идва от комбинацията между личностно удовлетворение и постигнатите резултати. Едно от на-важните неща е да се чувстваме удобно, когато тренираме.

Това може да се случи, ако внимателно подбираме спортното си облекло според спецификите на спорта, който практикуваме. Тъй като кросфита включва интензивно физическо натоварване, е много важно по време на тренировките да се чувстваме удобно и безопасно.

Това означава да изберем подходящата кросфит екипировка. За тези от вас, които тепърва правят своите първи стъпки в кросфита, ще споделим няколко ценни напътствия за това как да изберете подходяща кросфит екипировка.

Като за начало нека разгледаме кои са частите на кросфит облеклото. За дамите това задължително е удобен клин, спортно бюстие, тениска или потник от дишаща материя. За господата екипировката включва шорти или спортен клин и тениска или потник от лека материя.

Към тези основни облекла можем да добавим и аксесоари, които зависят от сезона или това дали тренировките се провеждат на открито. Ръкавиците са задължителен аксесоар за кросфит атлетите. Шапките също са препоръчителни, ако тренировката се провежда на открито.

Един от най-важните елементи на спортното облекло са удобните обувки. Според спецификите на тренировъчната програма, трябва да си набавите издръжливи обувки с допълнително омекотяване. Това ще предпази ходилата ви от натоварване при бягане и скачане.

Маратонките за кросфит трябва да имат надеждна подметка, а горната част трябва да предлага добър обем на въздуха. Доброто сцепление с пода е също нещо много ценно при обувките подходящи за този спорт.

Обувките за кросфит се различават от другите обувки, които носим във фитнеса. Най-важното при тях е наличието на здрава подметка, без пружиниращи вложки. Този вид маратонки доставя комфорт и сигурност на ходилата при извършване на интензивна физическа дейност.

Съвети при избора на спортно облекло за кросфит

При избора на кросфит облекло най-важните фактори са удобство, издръжливост и функционалност. Добрата новина е, че след като този спорт набра популярност могат да се намерят много кросфит облекла, с които да обновите спортния си гардероб.

Едно от най-важните качества на кросфит екипировката е влагоустойчивостта. Дрехите подходящи за кросфит тренировка трябва да са устойчиви на влага. Поради интензивността на тренировките тялото се изпотява много бързо. За да избегнете неприятната миризма и усещания заложете на материи като найлон, полиестер и спандекс.

Добрата еластичност на дрехата също е от значение. Съветваме ви да изберете облекло, което ще позволява пълен обхват на движение. Това ще ви помогне да изпълнявате правилно упражненията.

Перфектната кросфит екипировка е плътна, но не прекалено тясна. Тези облекла не трябва да стягат тялото и да възпрепятстват свободата на движение. Кройката на кросфит дрехите трябва да е свободна и удобна.

Издръжливостта на материята е важна за всяка дреха, която купуваме. Това важи и за спортното ни облекло. Дрехите трябва да са изработени от здрави материали, които да може да обличате дълго време без да се износят или скъсат.

Не на последно място, ви съветваме да изберете облекло според вашите предпочитания за цветове и дизайни. Може да подберете няколко цветови комбинации и да си закупите облекла в тази гама.

Едно от най-важните неща, когато практикувате кросфит е да го правите с желание и да се забавлявате.

Добре подбраната екипировка със сигурност ще допринесе за доброто ви настроение по време на тренировка.