Свалянето на излишните килограми е фикс идея за много хора. Това е основната причина все повече мъже и жени да започват да практикуват даден спорт и да прекарват време във фитнеса.

Истината е, че перфектното тяло е различно в представите на всеки човек. Някои го постигат с по-малко усилия, а други трябва да прекарат повече време в дълги тренировки и да се подложат на много лишения.

Крайната цел винаги трябва да е една – да се чувстваме добре в тялото си да поддържаме добро здравословно състояние. Много хора са склонни да се увличат по темата за отслабване по една или друга причина. Така вместо да постигнат нормално здравословно тегло, те могат да навредят на здравето си.

Има толкова много начини за отслабване, но всеки един от тях допира до две главни неща – физическа активност и режим на хранене. В тази статия ще разгледаме малко по-подробно режим на хранене и по-точно химията за отслабване.

Под химия в този текст ще разгледаме видове химични съединения, киселини и вещества, които най-често влизат в състава на хранителните добавки за отслабване.

Хидроксилимонена киселина (HCA)

Тази киселина е позната още като екстракт от растението Гарциния Камбоджа. Това вещество е естествен регулатор на теглото и има положително действие върху намаляването на концентрация на телесни мазни както при мъжете, така и при жените.

Хидроксилимонената киселина намалява въглехидратите, които се превръщат в мазнини. Вместо това въглехидратите се складират в организма като гликоген, което води до повишаване на енергията и естественото потискане на апетита.

Главните предимства от приема на химия за отслабване със съдържание на НСА са намаляването на мазнините в организма, увеличаване чувството на ситост и нивото на метаболизма.

Протеинови добавки за отслабване

Мерителна лъжица, пълна с протеин на прахПротеинът е един от главните компоненти, който се приема под формата на хранителни добавки от активно спортуващите. Той участва в изграждането на мускулна маса, но може да бъде полезен и при отслабване.

Проучвания показват, че приема на хранителни добавки с протеинов състав помага за намаляване на апетита. Това води до ограничаване на приема на калории. От своя страна калорийният дефицит е ключова при сваляне на излишните килограми.

Приемът на протеин има и други благоприятни ефекти за тялото. Той помага за по-бързото възстановяване след спортни дейности и загубата на по-малко мускули за сметка на повече мазнини.

Хлорогенова киселина

Тази активна съставка се набавя от зеленото кафе, което е познато със своите благоприятни свойства при отслабване. След проведени изследвания хлорогеновата киселина е определена като вещество, което намалява възпалителните процеси и холестерола.

Нейното най-голямо действие в посока отстраняване на излишните килограми е намаляването на производството на мазнини. Това от своя страна води до по-бързото им изгаряне.

Много от най-добрите хранителни добавки и химия за отслабване на пазара съдържат кафени зърна. Това е признак за наличието на хлорегенова киселина в състава на продукта.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Следващата киселина, която ще разгледаме се съдържа в млечните продукти, които се произвеждат от млякото на пасищни животни и в говеждото месо. Свързаната линолова киселина (CLA) има доказано действие за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система, имунната система и метаболизма.

Ефектът й върху свалянето на килограми също не остава пренебрегнат. Някои проучвания показват, че линолеичната киселина понижава телесната маса и теглото. Това е в резултат от по-бързото изгаряне на мазнини.

Това прави СLА незаменима съставка в хранителните добавки за отслабване. Приемът им ще намали холестерола, резистентността към инсулина и ще помогне за поддържането на здравословно тегло.

L-карнитин

Л-карнитин на капсулиТова е названието на една от 20-те аминокиселини, които има голямо значение за процесите в нашия организъм. L-карнитинът е известен сред атлетите с много си предимства като това, което силно се откроява е положителното му действие при отслабване.

Приемът на хранителни добавки със съдържание на L-карнитин помага на тялото в горенето на мазнини. От друга страна, това вещество е добър източник на енергия, която се произвежда от складираните мазнини. L-карнитинът участва и в изграждането на мускулите и подобрява устойчивостта им на умора.

Поради всички тези предимства, тази аминокиселина е една от най-срещаните в състава на хранителните добавки за отслабване.

Хранителни добавки за горене на мазнини 

Тези продукти са познати сред спортуващите под общото наименование фет бърнъри. Те са едни от най-ефективните хранителни добавки за отслабване поради способността да изгарят бързо мазнини.

Фет бърнърите не трябва да се приемат просто така. Преди да ги включите в режима си трябва да се запознаете с двата основни вида и да прецените кой е по-подходящ за вас.

Липотропни фет бърнъри

Този вид хранителни добавки за горене на мазнини ще ви помогнат да се отървете от излишните килограми, но няма да допринесат за увеличаване на нивата на енергия.

Причината е, че в тях не се съдържа кофеин, което ги прави по-подходящи за хора с високо кръвно налягане или диабет.

Термогенни фет бърнъри

В тези хранителни добавки има съдържание на кофеин, зелен чай, гуарана и гарциния Камбоджа. Благодарение на тези компоненти се увеличава притока на енергия и се ускорява метаболизма.

Термогенните фет бърнъри успешно горят мазнините и намалят апетита, което ще ви помогне да постигнете калориен дефицит.