Тестостеронът е ключов хормон, който играе важна роля в множество функции в тялото, включително развитието на мускулатурата, поддържането на здравословната сексуална функция и поддържане на енергията. Но какво се случва, когато нивата на тестостерон в тялото паднат под нормалните стойности?

Ниският тестостерон е проблем, който засяга милиони мъже по света, но за съжаление, много от тях не разпознават симптомите или отлагат лечението.

В тази статия ще разгледаме десет основни признака, които могат да ви подскажат за ниски нива на тестостерон. Не забравяйте и важността на медицинските изследвания и мерките за корекция на хормоналния дисбаланс, за да можете да преодолеете този неприятен проблем и да подобрите своя живот.

1. Намалено сексуално желание и еректилна дисфункция

Намалено сексуално желаниеТестостеронът е ключов хормон, който управлява сексуалното желание.

При ниски нива на тестостерон, може да се появи осезаемо намаляване на сексуалната активност.

Той играе важна роля в достигането и поддържането на ерекция.

Ниският тестостерон може да доведе до проблеми с ерекцията, което води често до еректилна дисфункция.

2. Намаляване на телесната мускулатура

Тестостеронът е отговорен за изграждането и поддържането на мускулатурата. Ниският тестостерон може да доведе до намаляване на мускулната маса и силата на човек.

Благодарение на него, мъжете могат да изглеждат мускулести и в добро здраве и това е причината той да е толкова важен за тях.

3. Психически симптоми

Ниският тестостерон може да доведе до симптоми като депресия, нервност, намалена концентрация или проблеми с паметта.

Това често може да се окаже фундаментален проблем за нашия начин на живот.

Често именно тези психически симптоми пряко следствие от ниските тестостеронни нива генерират средносрочно и дългосрочно проблеми, свързани с отношенията с нашите близки и приятели.

4. Нарастваща телесна мазнина

Тестостеронът помага за регулиране на телесната мазнина. При ниските нива на този хормон може да се наблюдава увеличаване на телесната мазнина и намаляване на мускулната маса.

При жените тестостеронът е в по-ниски нива и техните тела не са толкова мускулести като при мъжете. Формирането на мастни депа, включително на дупето, бедрата и бюста са израз именно на това, но все пак това е абсолютно характерно за женската скелетна и мускулна структура.

5. Намален брой сперматозоиди

Тестостеронът участва в процеса на производство на сперматозоиди. Когато нивата на този хормон са ниски, това може да доведе до намаляване на броя на сперматозоидите, което може да попречи на зачеването.

Разбира се влияе се и качеството на спермата, а не само броя, което отново води до понижена ефективност при опити за зачеване на наследници.

6. Затруднения при сън

Ниският тестостерон може да причини проблеми със спането като безсъние или прекъсване на съня.

Това води след себе си още проблеми, както визуални, така и физиологични, които в средносрочен и дългосрочен план могат да се задълбочат и да създадат високо ниво на дискомфорт у човек.

7. Намалена енергия

Намалена енергияЧесто срещан симптом за нисък тестостерон е усещането за умора и недостатъчна енергия, дори след добро наспиване през нощта.

Това генерира редица последващи проблеми, както в личен, така и в професионален план, които могат да създадат предпоставки за негативи като пряка връзка от ниските нива на този хормон.

 8. Суха кожа и намалена еластичност

Ниските нива на тестостерон може да доведат до промени в кожата, като сухота, намалена еластичност и появата на бръчки.

Тестостеронът има важна роля в поддържането на здравата и гъвкавата кожа, като стимулира производството на колаген.

С намаляването на секрецията на този хормон, кожата може да изгуби своята стегнатост и младежки вид, което ясно проличава с възрастта, когато нивата на тестостерона започват да спадат.

 9. Намалена костна плътност

Тестостеронът също така влияе на костната плътност, като помага на тялото да абсорбира калций и фосфор – двата ключови минерала, отговорни за здравите кости в нашето тяло.

Ниските нива на тестостерон могат да доведат до намаляване на костната плътност, което повишава риска от остеопороза и костни фрактури, а това са проблеми, с които едва ли искате да се сблъскате скоро.

Важно е да поддържаме нормалните нива на тестостерон в тялото си, за да се чувстваме здрави и енергични.

10. Как да реагирате при нисък тестостерон

Ако се сблъскате с някой от гореописаните симптоми, е важно да се консултирате с медицински специалист, който може да ви насочи към подходящи изследвания за определяне на нивата на тестостерон в кръвта.

Въпреки че ниският тестостерон може да бъде причинен от различни фактори, включително стареене, обезводняване или хронични заболявания, съществуват и много начини за коригиране на създадения хормонален дисбаланс. Това може да включва промени в диетата, увеличаване на физическата активност, промяна на лекарства, които могат да повлияват нивата на тестостерона, и дори прилагане на хормонална терапия.

Важно е да поддържаме нормалните нива на тестостерон в тялото си, за да се чувстваме здрави и енергични. Ако се сблъсквате с някой от гореописаните симптоми, не отлагайте посещението при лекар и провеждането на необходимите изследвания.

Ако сте вече диагностициран с нисък тестостерон и търсите начини да повишите нивата му в тялото, обмислете добавянето на специализирани добавки към вашата рутина.

В Workout.bg - вашият онлайн фитнес магазин, ние предлагаме голям избор от висококачествени добавки с тестостерон, които могат да ви помогнат да поддържате здравословните нива на този важен хормон.

Сега е моментът да вземете контрол над своето здраве и благополучие. Разгледайте продуктите на Workout.bg и открийте нашата широка гама от добавки за повишаване на тестостерона!