Най-вероятно всеки от нас е приемал бета блокери без да е запознат със структурата и ефекта им. Понякога ние сляпо се доверяваме на нашите лични лекари и приемаме медикаментите, които ни изписват без да знаем какво представляват.

Време е да разширите знанията си за бета блокерите и да се запознаете с техния ефект. Това са клас лекарства, които са предназначени за намаляване на натоварването на сърцето. Най-общо ефектът от приема на бета блокери се изразява в понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Как работят бета блокерите

Механизмът на работа на бета блокерите малко или много се крие в названието. Тези лекарства или естествени съставки блокират бета рецепторите, към които се свързват адреналина и неропинефрина. Това води да успокояване на сърдечния ритъм и намаляване на възбудимосттана сърцето.

Адреналина и неропинефрина се покачват, когато настъпи стресова ситуация. В тези случаи ние започваме да изпитваме безпокойство, кръвното ни налягане и сърдечният ритъм се забързват. Това от една страна е добре, защото тялото ни превключва на режим „самосъхранение“, но от друга ежедневното покачване на стресовите нива в организма може да доведе до хроничен дистрес.

Работата на бета блокерите е да спре стресовите сигнали и да предотврати негативния им ефект върху организма.

Състояния, които бета блокерите облекчават

Илюстрация на човешко сърцеИма няколко здравословни състояния, които се пораждат от наличието на стрес. Никой не е застрахован от развитието им дори и младите хора. В последно време стресът не подминава никого и развитието на медицински състояния, причинени от стресов начин на живот може да се случи както на по-възрастни хора, така и на по-млади.

Бета блокерите се предписват от много лекари при наличието на някое от следните състояния:

  • Хипертония (високо кръвно налягане): Бета блокерите блокират действието на хормоните на стреса, които карат сърцето да помпа по-бързо;
  • Бета блокерите се предписват на хора преживели инфаркт;
  • Бека блокерите намаляват симптомите на сърдечна недостатъчност;
  • Аритмия: нормализират сърдечния ритъм;
  • Бета блокерите забавят сърдечната честота при състояние на свръхактивна щитовидна жлеза;
  • Помагат за намаляване на тревожността и безпокойството;
  • Успокояват мигрената.

Както сами може да се убедите, бета блокерите имат благоприятно влияние над симптоми и състояния свързани със сърцето и стреса.

Най-лесно достъпните естествени бета блокери и как да си ги набавите

Не винаги трябва да получите медицинско предписание, за да започнете да се грижите за вашето здраве. В много от случаите, когато ежедневно сме подложени на стрес или изпитваме сърдечни неразположения е препоръчително да потърсим естествен лек за това.

Има някои храни, билки и добавки, които имат свойствата на бета блокерите, но се приемат под формата на естествени съставки. Те имат подобни функции на медикаментите бета блокери и по-естествен начин намаляват безпокойството, понижават кръвното налягане и благоприятстват за здравето на сърцето. 

Представяме ви някои от най-лесно достъпните естествени бета блокери:

Чесън

Няма как да не започнем с един признат на българите природен лек. Чесънът е известен като силен антиоксидант с мощно противовъзпалително действие. Благоприятният му ефект върху намаляване на кръвното налягане е отдавна доказано.

Глог

Тази билка намира приложение в много медикаменти, подходящи за успокояване и нормализиране на сърдечния ритъм. Приемът на глог има положителен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето.

Омега-3 мастни киселини

Те са известни като здравословни мазнини и имат доказан ефект при намаляване на кръвното налягане, кръвните съсиреци и възпаления. Някои видове риба като сьомга, херинга, скумрия и сом са изключително богати източници на омега-3 мастни киселини.

Магнезий

Ниските нива на магнезий в организма могат да доведат до високо кръвно налягане. Ако това е случаят при вас бъдете сигурни, че приемате достатъчно магнезий. Това може да стене чрез прием на минерала от хранителни добавки или храни, богати на магнезий.

Антиоксиданти

Пълна шепа с боровинки, малини, ягоди и къпиниПриемът на повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, е препоръчителен за предотвратяване на възпалителните състояния в организма. Антиоксидантите имат ключова роля при намаляването на стреса и понижаване на кръвното налягане.

От плодовете боровинките и ягодите имат високо съдържание на антиоксиданти, а от зеленчуците – спанака и червеното цвекло. Един много вкусен източник на антиоксиданти е натуралния шоколад.

L-aргинин

Това е една от 20-те аминокиселини. Тя има изключително значение за производството на азотен оксид в организма, който увеличава кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане по естествен начин.

Най-добрите източници на аминокиселината са месото, ядките и листните зеленчуци.

Калий

Калият има благоприятно действие за поддържане на ниски нива на кръвното налягане. За да постигнете този ефект трябва да включите в диетата си храни, богати на калий: нискомаслени млечни продукти, риба, банани и картофи.

Червен дрожден ориз

Положителният ефект от приема на червения дрожден ориз се дължи на неговия състав. Тази билкова добавка съдържа монаколини – вещества, които могат да имат действие за понижаване на холестерола.

Преди да започнете да приемате естествени бета блокери ви съветваме да се консултирате с вашия личен лекар. Вашето здравословно състояние може да е по-специфично, за това не започвайте употребата на лекарства или естествени бета блокери на ваша отговорност.