Търсите храни, богати на калий? Имате дефицит и искате да направите справка в таблица какви са храните, които са полезни за вас, касаещи приема на калий? Тази публикация е създадена точно за вас.

Чувствате ли постоянна умора и отпадналост, необясними, но редовни схващания на мускулите, както и кръвно налягане, което "играе"? Голяма е вероятността да страдате от недостиг на калий.

Този проблем е рядко споменаван, в сравнение с недостатъчност на други видове ценни минерали, но се оказва, че е изключително повсеместен.

Именно защото не се говори толкова много за калия като необходимо на тялото вещество, е възможно да пренебрегнете вероятността неговият недостиг да е причината за вашите проблеми.

Този минерал не се произвежда от тялото, но това не означава, че то не се нуждае от него, при това в голяма степен. Той е именно един от седемте най-ключови макронутриента за човешкия организъм, който участва в редица негови функции.

Тъй като тялото не може да го произвежда само, обикновено си го набавяме чрез храната. Именно необяснимите нужди да похапваме определени храни отвреме навреме представляват сигнали от организма, че той се нуждае от определени вещества.

В тази статия ще ви посочим кои храни могат да ви снабдят с необходимите количества от този минерал, за да не страдате от потенциалните проблеми, свързани с липсата му.

⭐Препоръчан продукт

Holland And Barrett Potassium

Holland And Barrett Potassium

16.45 лв

Поръчай

Защо е важно да приемаме храни богати на калий

Калият е отговорен за редица процеси в организма, сред които преносът на ценни вещества между клетките, нервната и мозъчната дейност, кръвообращението и много други.

Ето защо неговият недостиг причинява симптоми като ниска енергия, небалансирано кръвно налягане, проблеми с бъбреците и сърцето, лош сън и други неприятни проблеми.

Недостигът на този минерал е познат като "хипокалиемия". За да не стигате до това състояние е необходимо да снабдявате тялото си с поне 100 милиграма на ден от това вещество.

В днешно време се предлагат множество хранителни добавки, които могат да ви осигурят препоръчителната дневна доза от минерала. Неслучайно обаче всеки лекар би ви казал, че добавките не могат да заместят пълноценното хранене.

Храната е най-качественият източник на микро- и макронутриенти, необходими за функционирането на организма.

За щастие много от най-вкусните храни са богат източник на калий, и в тази статия ще ви споделим кои именно са те и как да ги приготвяте.

1. Банани - шампион в зареждането с калий

Банани, богати на калийАко се интересувате от здравословно хранене, вероятно това, че бананите са най-добрият източник на калий се е превърнало в нещо като мантра за вас. Тук не целим да ви опровергаем - напротив, това наистина е факт.

Един банан всъщност може да ви осигури около ⅓ от препоръчителния дневен прием на този минерал. Освен това, тези плодове имат антиоксидантен ефект и ви снабдяват и с ценни витамини и аминокиселини. Именно поради тази причина те са неизбежна част от хранителния режим на спортистите, както и на всеки, посветил се на здравословен начин на живот.

В случай, че не желаете да приемате високите количества захар, налични в зрелите банани, можете да се огледате в магазина за зелени банани, или просто за плодове, които не са съвсем узрели.

Те съдържат пълния спектър от необходими вещества и същевременно са достатъчно диетични, за да не ви попречат да поддържате стройна фигура.

2. Спанак - храната за супергерои

Спанакът вероятно ви е по-известен като добър източник на желязо, особено ако го асоциирате с филмчетата за Попай Моряка. Има си съществена причина обаче той да е толкова неизменна част от здравословното хранене.

В това растение се съдържат големи количества антиоксиданти, витамини и минерали, сред които е и калият. Само една купичка от този зеленчук може да ви осигури около ⅓ от необходимия дневен прием на този минерал.

Спанакът има множество ползи за здравето, а и предлага разнообразни начини да му се насладите. Можете да го консумирате суров като част от салата, или под формата на най-различни ястия, много от които са предпочитани дори от любителите на гурме кухнята.

3. Авокадо - винаги правилното решение

Авокадо калийМалък е шанса да не чуете споменаването на авокадо по отношение на здравословното хранене. Този плод напълно заслужава названието "суперхрана".

Въпреки, че само по себе си то няма особен вкус, авокадото може да бъде чудесна основна съставка за различни видове салати и ястия. То добавя плътност към вкусовото усещане и освен това създава чувство на ситост.

С малки порции, съдържащи този плод, можете да се почувствате, сякаш напълно сте заситили тялото си, което има редица ползи, особено когато целта ви е да изгубите излишни килограми.

Освен, че ще осигури на тялото ви необходимото количество полезни мазнини за правилното функциониране на сърцето, тази храна ще ви снабди с пълния спектър от полезни хранителни вещества. Това включва и поне ¼ от препоръчителния дневен прием на калий в един единствен плод.

⭐Препоръчан продукт

NOW Foods Potassium Gluconate

NOW Foods Potassium Gluconate

22.00 лв

Поръчай

4. Картофи - Магическа храна налична във всеки дом

Да, наистина е толкова лесно да набавите на тялото си необходимите хранителни вещества. Една от най-разпространените храни, която може да бъде приготвяна по най-различни начини и всеки път да бъде толкова вкусна, всъщност съдържа изобилие от полезни минерали.

Картофите са известни с високото си съдържание на калий. Въпреки, че имат високо съдържание на въглехидрати, консумирани умерено те всъщност ще ви помогнат да бъдете и по-издръжливи по време на тренировки.

Най-полезният начин да ги консумирате така, че да извлечете максималните им ползи, е като ги изпечете на фурна. Печените картофи с коричка, овкусени с малко масло и подправки, са не просто желан деликатес, с който да погалите небцето си, но също така ви осигуряват и високи количества от ценния минерал, тема на тази статия.

5. Сладък картоф - Сладко изкушение с много ползи

Сладък картоф калийНовините стават още по-сладки за ухото - сладкият картоф е добре познат сред хората, които се интересуват от това кои храни могат да им набавят достатъчно калий.

Само един сладък картоф ще ви осигури половината от препоръчителния дневен прием на минерала, а добрата новина е, че той може да бъде приготвян по много невероятно вкусни начини.

Този продукт може да бъде запечен, приготвен на соте, запържен или задушен, и при всички случаи ще зареди тялото ви с полезни хранителни вещества.

Освен това той е богат на бета-каротин, което е видно и от оранжевият му цвят. Това вещество е мощен антиоксидант, който освобождава тялото ви от натрупаните свободни радикали, които вредят на вашето здраве.

6. Бобови култури - Никой спортист не ги пренебрегва

Неслучайно всеки фитнес ентусиаст търси начини да добави бобови храни към режима си. Освен, че са изключително диетични поради ниската си калоричност, те осигуряват висока доза протеин, както и ценни витамини и минерали.

Белият боб, фасулът и лещата присъстват във всеки традиционен български дом, но освен това са и неизменна част от диетата на спортистите. Те съдържат важни минерали, сред които са желязото, магнезият и калият.

Бобовите култури са идеални за поддържане на здравословен начин на живот, особено при активни хора и спортисти, тъй като подпомагат възстановяването на мускулите след тренировка и поддържат доброто функциониране на имунната система.

Богатството им от антиоксиданти може да помогне в борбата със свободните радикали, които често се освобождават при интензивно физическо натоварване.

Съществуват изключително много рецепти, включващи тези храни, които могат да ви осигурят голяма част от небходимия на тялото калий. Самите рецепти освен това са невероятно вкусни - попитайте когото и да е.

7. Тиква - Невероятно вкусна но и полезна

Тиква, богата на калийАроматът на печена тиква е неизменна част от представата ни за зимата и Коледните празници. Именно тя създава добре познатият ни уют, особено когато бъде залята с мед и поръсена с печени ядки.

Тиквата обаче не е просто едно от сладките изкушения на празниците. Тя съдържа полезни за тялото вещества, сред които в голяма степен е и калият.

Вселената си има свои начини по естествен път да снабдява човека с необходимите вещества за неговия живот. Тъй като през зимата имаме много по-голяма нужда от калий, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре, тъкмо тогава назрява този зеленчук.

Консумацията му ни снабдява с високи нива на минерали, които поддържат здравословното ни състояние и нашия тонус. Освен това можем да си ги набавим концентрирано количество хранителни вещества и чрез тиквени семки, които можем да консумираме целогодишно към салати и ястия.

⭐Препоръчан продукт

Holland And Barrett Potassium 396 mg

Holland And Barrett Potassium 396 mg

15.95 лв

Поръчай

8. Сушени кайсии - Неизменна част от здравословната диета

Вероятно ви звучи твърде специфично именно сушените кайсии да осигуряват незаменими нутриенти, но това е факт. В интерес на истината, повечето сушени плодове ги съдържат, но що се отнася до калия - те са абсолютен първенец.

Сушените кайсии са чудесно допълнение към енергизираща здравословна закуска, могат да бъдат похапвани като десерт между храненията, както и да бъдат добавяни към ястия с по-екзотичен вкус.

Сушените кайсии са изключително богати на антиоксиданти, витамин A, витамин C, фибри и много други витамини и минерали, които допринасят за поддържането на доброто здраве и функционирането на тялото. Те са особено полезни за здравето на очите, кожата и имунната система.

Една купичка от този сушен плод може да ви достави поне четвърт от препоръчителния дневен прием на калий.

9. Домати

Домати, богати на калийДоматите са широко разпространен зеленчук, който освен, че може да бъде изключително свеж и сладък, има много ползи за човешкото здраве. Приеман под най-различни форми, този зеленчук подпомага функционирането на организма, а освен това предоставя и специфичен вкус, обичан и желан от повечето хора.

Пресните домати в салатата ще ви снабдят с полезни витамини и антиоксиданти, но ако решите да използвате доматено пюре или концентрат при готвенето, можете да очаквате високи дози калий.

Доматен сос може да бъде добавян към най-различни ястия, а предимството му за здравето е, че една чаша от него доставя половината от препоръчителния дневен прием на този минерал.

Сушени домати все по-често се използват в гурме кухнята, добавяни като гарнитура към ястия или в различни салати. Освен, че са богат източник на минерали, сред които е и калият, те съдържат много витамини, които подпомагат усвояването на тези вещества от организма и имат много допълнителни ползи за здравето.

10. Гъби

Винаги е добра идея да прибавите гъби към някое ястие - плътната им структура ще ви помогне да се почувствате заситени, а освен това добавят и специфичен приятен вкус. Предимството на гъбите, особено на белите печурки, е това, че подпомагат сърдечната дейност, благодарение на богатото си съдържание на минерали.

Именно затова ние ви препоръчваме да засилите приема им. Освен, че са нискокалорични и снабдяват с полезни витамини, една купичка бели печурки осигурява поне 10% от препоръчителния дневен прием на калий.

Освен това те помагат при регулирането на кръвното и понижават нивата на вредния холестерол в организма.

Балансираното хранене, включващо гореизброените храни, би осигурило на вашия организъм необходимите хранителни вещества, за да функционира той нормално. Оказва се, че здравословното хранене не е толкова сложна задача, а напротив - може да бъде изключително приятно и невероятно вкусно. Ако желаете да постигнете това, то препоръчваме ви да направите и справка по-долу в нашата таблица на храни, богати на калий, за да можете да планирате пълноценно своята диета за максимални резултати.

Таблица на храните, богати на калий

ХранаКалий (на 100 г)ХранаКалий (на 100 г)ХранаКалий (на 100 г)
Банани358 mgАвокадо485 mgСпанак558 mg
Сладки картофи337 mgБоб1406 mgСьомга628 mg
Халва490 mgГъби318 mgБроколи316 mg
Киви312 mgЦитрусови плодове200 mgСкумрия445 mg
Моркови320 mgПраз180 mgЦелина260 mg
Фъстъци658 mgЛимони138 mgПатладжани229 mg
Мандарини166 mgКраставици147 mgМоркови320 mg
Грейпфрути139 mgТиквички261 mgДиня112 mg
Аспержи202 mgДомати237 mgКруши119 mg
Ябълки107 mgЦаревица262 mgЧервено грозде191 mg

 

Често задавани въпроси

Кои храни съдържат високи нива на калий?
Защо калият е важен за тялото?
Какви са симптомите на недостиг на калий?
Мога ли да приема прекалено много калий?