Искате да разберете кои са храните, богати на витамин B6? А може би търсите лесен начин да се справите с дефицит на витамин B6, без да променяте значително хранителния си режим?

И в двата случая тази публикация за най-богатите на витамин B6 храни, които лесно можем да открием в България е точно за вас.

Витамин B6 - какво представлява и защо е важен

Витамин B6 е ключова съставка, която подпомага множество функции в нашето тяло, включително подобряване на метаболизма, стимулиране на имунната система и подкрепа на нервната система.

Въпреки че той е наличен в множество хранителни добавки, най-естественият начин е да увеличим приема на витамин B6 е чрез храната, която консумираме.

В тази статия, която се публикува в блога на Workout.bg, ще разгледаме десет от най-богатите на витамин B6 храни, които можете лесно да намерите в България.

Ако се чудите каква е разликата между прием на този витамин през храната и чрез хранителна добавка, то истината е, че когато говорим за добавки, то те имат за цел да увеличат ефективното усвояване на конкретен витамин или минерал от организма.

В случая на използването на храни за тази цел, това не е толкова ефективен подход в краткосрочен план, особено при ярко изразен дефицит на B6.

Най-добрият вариант си остава комбинирането на добавки и храна, като по този начин ще можете да вземете най-доброто от двата свята и да решите много бързо предизвикателствата пред здравето си, свързани с недостиг или недостатъчни нива на витамин B6.

Независимо дали сте спортист, търсещ начини да подобри своите постижения и възстановяване, или просто някой, който иска да поддържа здравословен начин на живот, то тези храни и това как те могат да ви помогнат е от съществено значение.

Присъединете се към нас, за да разгледаме тези десет храни, богати на витамин B6, и разберем как те могат да ви помогнат да живеете по-здравословен живот.

⭐Препоръчан продукт

Allnutrition Mag B6 Active

Allnutrition Mag B6 Active

11.49 лв

Поръчай

Ползи от витамин B6

Витамин B6 е жизненоважен за метаболизма на аминокиселините в тялото, които са строителните блокове на протеините и някои хормони.

Витамин B6 също така е включен в метаболизма на червените кръвни клетки, правилното функциониране на нервната и имунната система, както и в различни други телесни функции.

Храните, богати на витамин B6, включват сьомга, пилешко бяло месо, тофу, сладки картофи, банани, авокадо и т.н. Тези продукти не само предоставят важния витамин B6, но също така са богати на други витамини, минерали и важни хранителни вещества.

Рискове от дефицит на витамин B6

Дългосрочното недостатъчно приемане на витамин B6 може да доведе до кожно възпаление (дерматит), депресия и дори анемия.

Някои изследвания също така предполагат, че диета с ниско съдържание на витамин B6 увеличава риска от сърдечни заболявания.

Включването на храни, богати на витамин B6, във вашата диета може да помогне за поддържането на здравословен метаболизъм, да подобри имунната система и да поддържа здравословната функция на нервната система.

Храни, богати на витамин B6

По-долу ще разгледаме някои от храните, за които говорим и ще дадем малко повече информация за всяка от тях, за да можете максимално лесно да я интегрирате в своята диета или хранителен режим, за да се възползвате от ползите й.

По-долу ще откриете и таблица с храни и тяхното съдържание на витамин B6, за да можете да сте гъвкави при формиране на менюто си и да имате възможност да се насладите на храните, които обичате, вместо тези, които ние ще опишем в основния ни списък.

Ето и списък с 10 храни, богати на витамин B6, които можете да намерите лесно в България:

1. Сьомга

Сьомга, съдържаща витамин B6Сьомгата е изключително популярна риба, не само заради вкуса си, но и заради богатството си на витамини и минерали.

Сьомгата съдържа 0.94 мг витамин B6 на 100 грама.

Сьомгата е изключително богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Тя е отличен източник на висококачествен протеин и съдържа всички важни аминокиселини. Освен витамин B6, тя е богата на витамин D и няколко вида витамин B, включително B12 и ниацин.

Сьомгата е богата на минерали като йод, цинк, магнезий и калий. Йодът е важен за правилната функция на щитовидната жлеза, докато цинкът подпомага имунната система и процесите на бързо заздравяване на рани. Магнезият е важен за здравето на костите и нервната система, а калият помага за регулиране на кръвното налягане.

2. Бяло пилешко месо

Бяло пилешко месо, богато на витамин B6Бялото пилешко месо съдържа 0.9 мг витамин B6 за 100 грама.

Пилешкото месо е богато на протеини и е ниско на мазнини, особено ако се консумира без кожата и е една от най-често използваните храни от спортисти.

То също така е добър източник на няколко витамина и минерали, включително ниацин, селен и фосфор.

Пилешкото месо също така съдържа значителни количества витамин B5 или пантотенова киселина, която е важна за образуването на червените кръвни клетки и разграждането на мазнини и въглехидрати за енергия.

То съдържа желязо, което помага за преноса на кислород в тялото и поддържа имунната система. Съдържанието на селен в пилешкото месо помага за поддържане на здравата кожа и коса, както и за защита на клетките.

Фосфорът в пилешкото месо от друга страна пък е важен за здравето на костите и зъбите, както и за превръщането на храната в енергия.

3. Тофу

Тофу, съдържащо високо количество витамин B6Едно от веган предложенията за храни, богати на витамин B6 е небезизвестното тофу, което придоби огромна популярност сред вегетарианците и веганите през последното десетилетие.

100 грама тофу (може да варира от вида тофу) се съдържат 0.5мг витамин B6 (Пиридоксин).

Тофу е храна, приготвена чрез коагулация на соево мляко и след това пресоване на получените сирена в твърди бели блокове с различна мекота:

  • Копринено;
  • Меко;
  • Твърдо;
  • Екстра твърдо;
  • Супер твърдо.

Колкото по-твърдо и плътно е тофуто, толкова по-ценни съставки откриваме. Освен тези широки текстурни категории, има много разновидности на тофу и във всеки откриваме вариращо количество витамин B6.

Тофу има съвсем лек вкус, така че може да се използва в солени и сладки ястия. Често се подправя или маринова, за да отговаря на ястието и неговите вкусове, и поради своята гъбеста текстура, добре абсорбира вкусовете.

От гледна точка на хранителната стойност, тофуто е с ниска калорийност, докато съдържа относително голямо количество протеини.

То е богато на желязо и може да има високо съдържание на калций или магнезий в зависимост от коагулантите, използвани при производството му.

Тофуто е богато на протеини и съдържа всички девет есенциални аминокиселини. То е добър източник на желязо и калций и минералите магнезий, мед и цинк.

⭐Препоръчан продукт

Bioherba Vitamin B-6 10 mg

Bioherba Vitamin B-6 10 mg

11.50 лв

Поръчай

4. Сладки картофи

Сладки картофи, източник на витамин B6Сладките картофи съдържат 0.29 мг витамин B6 на 100 грама.

Сладките картофи са изключително богати на витамин А. Сладките картофи са известни със своите високи нива на антиоксиданти, които помагат за защита на тялото от свободните радикали. Те са добър източник на диетични влакнини, които подпомагат здравословното храносмилане.

Сладките картофи са изключително универсални и могат да бъдат приготвени по различни начини - печени, варени, на пара или пържени. Те могат да бъдат използвани в разнообразие от ястия, включително салати, супи и десерти.

Сладките картофи са особено популярни в хранителните режими, тъй като предлагат високо съдържание на хранителни вещества при ниско съдържание на калории.

Сладките картофи са издръжливи растения, които могат да растат в различни климатични условия, което ги прави лесно достъпни в много части на света. В България те могат да бъдат намерени в повечето големи супермаркети и зеленчукови пазари.

5. Банани

Банани, съдържащи витамин B6Бананите са изключително популярен плод по целия свят и са известни със своите здравословни ползи.

Те съдържат около 0.4 мг витамин B6 на 100 грама, което ги прави отличен източник на този важен витамин.

Бананите са богати на калий, който е от съществено значение за поддържането на нормалното кръвно налягане и здравословното функциониране на сърцето.

Те са и добър източник на витамин C, който е мощен антиоксидант и играе важна роля в борбата със свободните радикали в тялото. Витамин C също така помага за поддържането на здравата кожа и имунната система.

Бананите съдържат и магнезий, който е важен за множество биологични функции, включително регулиране на метаболизма на глюкозата и инсулина, както и поддържане на здравословната функция на нервната система и мускулите.

Въпреки че бананите съдържат малко протеини, те са богати на диетични влакнини. Бананите са изключително здравословен плод, който предлага богат източник на витамин B6, както и множество други витамини и минерали.

Те са идеален избор за здравословна закуска или междинно хранене през деня.

6. Авокадо

Авокадо, богато на витамин B6Авокадото е плод, който е известен със своите здравословни ползи.

Авокадото съдържа 0.3 мг витамин B6 на 100 грама.

То е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които подпомагат здравословното функциониране на сърцето.

Този плод е също така ценен доставчик на витамини Е, витамин C и витамин K, както и на рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина, магнезий и калий.

Всички тези витамини и минерали са важни за поддържането на здравословен имунитет, костна структура, клетъчен растеж и много други биологични функции.

Авокадото е известно и със своето високо съдържание на диетични фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и контрола на теглото. Също така, той е богат на антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали в тялото и подпомагат здравословното стареене.

Авокадото съдържа следните количества витамини и минерали на 100 грама продукт:

  • Витамин C: 10 мг;
  • Витамин E: 2.07 мг;
  • Витамин K: 21 мкг;
  • Витамин B6: 0.257 мг;
  • Рибофлавин (В2): 0.13 мг;
  • Ниацин (В3): 1.738 мг;
  • Фолат (В9): 81 мкг;
  • Пантотенова киселина (В5): 1.389 мг;
  • Магнезий: 29 мг;
  • Калий: 485 мг.

В крайна сметка се оказва, че освен вкусно, авокадото е и е изключително полезно за здравето ни, а това е една чудесна новина.

7. Червено месо

Червено телешко месо с витамин B6Червеното месо е изключително богато на хранителни вещества, които са от съществено значение за нашето здраве.

Червеното месо (телешко месо) съдържа 0,68 мг витамин B6 (пиридоксин) на 100 грама.

Освен витамин B6, то съдържа голямо количество желязо, креатин, минерали като цинк и фосфор, както и други витамини от групата B, включително ниацин, витамин B12, тиамин и рибофлавин.

Тези витамини и минерали играят ключова роля в множество биологични функции, включително енергийния метаболизъм, поддържането на здрава кожа и нервна система, и производството на червени кръвни клетки.

Въпреки че червеното месо е богато на витамини и минерали, е важно да се консумира умерено, тъй като някои изследвания свързват увеличеното му консумиране с повишен риск от някои заболявания.

8. Оризови трици

Оризови трици, източник на витамин B6Оризовите трици са една от най-популярните зърнени култури по света, особено в азиатските страни. Още един вариант на храна, богата на витамин B6, подходяща за вегани и вегетарианци (по-долу ще приложим още такива, за да имате разнообразна информация за избор според вашия вкус) са оризовите трици.

Те са богати на витамин B6, като в 100 грама се съдържат 4,07 мг от този витамин, което е 204% от препоръчителния дневен прием.

Освен това, оризовите трици са топ източник на въглехидрати и диетични влакнини, които подпомагат храносмилането и поддържат доброто здраве на червата.

Те са малко по-екзотични по отношение интегрирането в традиционен хранителен режим, но веднъж след като сте ги включили в менюто, то лесно тялото ви ще се адаптира към приема им, стига разбира се да няма конкретна непоносимост към тях.

9. Слънчогледови семки

Слънчоглед, съдържащ витамин B6Слънчогледовите семки са друга храна, подходяща за хора, избягващи консумацията на месни или на животински продукти като цяло и богата на витамин B6.

В 100 грама сурови слънчогледови семки се съдържат 1,35 мг пиридоксин (витамин B6), което е 67% от препоръчителния дневен прием.

Тези семки са също така богати на полезни ненаситени мазнини, диетични влакнини, протеини, минерали и други витамини от групата B.

Освен това, слънчогледовите семки са особено богати на витамин E, мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от свободните радикали. Те съдържат и други витамини от групата B, включително тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2) и ниацин (витамин B3), които подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат здравословната функция на нервната система.

Слънчогледовите семки могат да се консумират сурови или печени, и са отличен допълнителен източник на витамин B6 към всяка диета.

10. Пшенични зародиши

Пшеничен зародиш, който е богат на витамин B6Пшеничните зародиши са известни като суперхрана поради високото си съдържание на витамини и минерали.

В 100 грама пшенични зародиши се съдържат 1,30 мг витамин B6, което е 65% от препоръчителния дневен прием.

Освен това, те са богати на витамини А и витамини Е, цинк, магнезий, фосфор и фибри. Пшеничните зародиши са полезни при прием на протеини и диетични влакнини. Те са богати на фолат (фолиева киселина), тиамин, цинк и магнезий, както и на есенциални мастни киселини и мастни алкохоли.

Тези вещества играят важна роля в множество биологични функции, включително енергийния метаболизъм, имунната функция, растежа и развитието на клетките, както и здравето на кожата и очите.

Те могат да бъдат добавени към различни ястия, включително протеинови шейкове, ястия с месо, мъфини, палачинки, каши, йогурт, смути, бисквити и други.

Въпреки че пшеничните зародиши са богати на хранителни вещества, е важно да се съхраняват правилно, за да се предотврати окисляването на мастните киселини, което може да доведе до горчив вкус.

Някои производители предотвратяват окисляването, съхранявайки пшеничните зародиши във вакуум-запечатани стъклени съдове или като поставят пакетчето с абсорбиращ кислород вътре в непроницаемата опаковка.

За храните, богати на витамин B6

Витамин B6 е от съществено значение за много биологични функции в тялото, включително метаболизма на аминокиселини, производството на червени кръвни клетки и функционирането на нервната система.

Храните, богати на витамин B6, като сьомга, тофу, банани, оризови трици, слънчогледови семки, пшенични зародиши, червено месо и други, могат да помогнат за осигуряване на достатъчно прием на този важен витамин.

Въпреки това, ако се борите да получите достатъчно витамин B6 от вашата диета, или ако имате специфични здравословни нужди или дефицити, които изискват по-висок прием, може да се наложи да разгледате възможността за допълнителни хранителни добавки.

В Workout.bg ние предлагаме разнообразие от хранителни добавки с витамин B6, които могат да ви помогнат да поддържате оптималното си здраве и благосъстояние.

Нашите специалисти са на разположение, за да ви помогнат с всякакви въпроси, които може да имате относно нашите продукти и как те могат да ви помогнат да постигнете вашите здравословни и фитнес цели.

Таблица на храните, съдържащи витамин B6

 

ХранаКоличествоВитамин B6 (мг)ХранаКоличествоВитамин B6 (мг)
Сьомга100 г0.94Бяло пилешко месо100 г0.9
Тофу100 г0.5Сладки картофи100 г0.29
Банани100 г0.4Авокадо100 г0.3
Телешко месо100 г0.68Оризови трици100 г4.07
Слънчогледови семки100 г1.35Пшенични зародиши100 г1.3
Картофи100 г0.3Спанак100 г0.2
Леща100 г0.5Орехи100 г0.3
Броколи100 г0.2Моркови100 г0.1
Череша100 г0.1Пълнозърнест хляб100 г0.3
Пъпеш100 г0.1Боб100 г0.2
Киноа100 г0.5Риба (тунец)100 г0.9