Йодът е жизненоважен минерал, който играе ключова роля в производството на хормоните на щитовидната жлеза. Тези хормони контролират множество функции в тялото, включително обмяната на веществата, растежа и развитието на клетките.

Недостигът на йод може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително умора, мускулна слабост и наддаване на тегло, а един ефективен начин да се справите с това са предлаганите от Workout.bg хранителни добавки с йод.

Това е и причината да включим в диетата си храни, богати на йод, за да компенсираме евентуални дефицити в нашия организъм, както и да превентираме проблемите, които този дефицит може да създаде в перспектива по отношение нашето здраве.

⭐Препоръчан продукт

OstroVit Iodine 400 mcg

OstroVit Iodine 400 mcg

26.95 лв

Поръчай

Кои храни са богати на йод

Храните с високо съдържание на йод включват риба, скариди и морски дарове, йодирана сол, хляб и други, за които ще стане въпрос по-долу в тази публикация.

1. Йодирана сол

Йодирана солЙодираната сол е един от най-лесните и достъпни начини да добавите йод към вашата диета. Както подсказва името й, тази сол е обогатена с йод, което я прави отличен източник на този важен минерал.

Въпреки че йодираната сол е известна с високото си съдържание на йод, тя не трябва да се използва като единствен източник на йод, тъй като прекомерното консумиране на сол може да доведе до други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Повечето българи често приемат твърде много сол и това може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт, така че е най-добре да получавате йод и от други храни и да не се фокусирате само върху този източник.

Вместо това, йодираната сол трябва да се използва като допълнение към диета, богата на разнообразни храни, които съдържат йод. Освен това, е важно да се отбележи, че не всички видове сол са йодирани. Морската сол и хималайската сол, например, обикновено не съдържат йод, така че ако използвате тези видове сол, може да трябва да потърсите други източници на йод.

2. Хляб

Хляб, богат на йодХлябът е ежедневна храна в много домакинства и е един от основните източници на йод за много хора. Това е така защото йодираната сол, която както споменахме по-горе съдържа йод и често се използва при производството на хляб.

Йодът е добавен към солта за приготвяне на хляб, за да се предотврати недостигът на йод, който може да доведе до заболявания като гуша и умствено забавяне при деца.

Въпреки това, количеството йод в хляба може да варира в зависимост от марката и типа на хляба. Например, някои видове хляб, като пълнозърнестия хляб или ръженият хляб, могат да съдържат по-малко йод от белия хляб.

Също така, някои хлябове, които са приготвени без използване на сол или с морска сол, може да не съдържат йод т.е. в хляба съдържанието на йод ще бъде различно от вашите очаквания.

Въпреки че хлябът може да осигури достатъчно йод за повечето хора, той може да не е достатъчен за бременни и кърмещи жени. Те имат по-високи нужди от йод, за да поддържат здравето на плода. За тях, е важно да включат и други храни, богати на йод, в диетата си, като морски дарове и млечни продукти.

Хлябът е важен източник на йод за много хора, но количеството йод в него може да варира.

3. Яйца

Яйца, богати на йодЯйцата са един от най-добрите източници на йод, което ги прави отличен избор за тези, които искат да увеличат приема си на този важен минерал.

Едно голямо яйце съдържа около 24 микрограма йод или 16% от препоръчителния среден дневен прием.

Това означава, че само две до три яйца на ден могат да ви осигурят достатъчно количество йод, за да поддържате здравословните функции на щитовидната жлеза.

Яйцата са богати и на белтъчини, които са от съществено значение за растежа и поддържането на мускулите, както и за поддържане на функциите на клетките.

Наред с протеините, те съдържат и важни витамини и минерали, включително:

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите, докато витамин B12 подпомага здравето на нервната система. Витамин A пък е важен за зрението и имунната система, докато селенът помага за предотвратяване на оксидативните щети на клетъчно ниво.

Яйцата са източник на холин, който е важен за здравето на мозъка и нервната система. Според множество изследвания, много хора не получават достатъчно холин от своя хранителен режим, така че включването на яйца може да помогне да се попълни този дефицит.

Яйцата са „гъвкави“ сами по себе си и могат да са част от приготвянето на различни храни и да участват в различни диети. Те са лесни за приготвяне, което ги прави удобен избор за всякакви случаи. Могат да се консумират като част от здравословна закуска, обяд или вечеря, или дори като междинно хранене, когато такова е необходимо.

⭐Препоръчан продукт

Osavi Iodine Oral Spray 150 mcg

Osavi Iodine Oral Spray 150 mcg

27.95 лв

Поръчай

4. Млечни продукти

Кисело мляко, богато на йодМлечните продукти са изключително важен източник на йод, особено в страни, където добре познати и богати на йод храни като морските дарове не са широко разпространени.

Въпреки това, количеството йод в млякото и другите млечни продукти може да варира значително в зависимост от няколко фактора. Един от основните фактори е съдържанието на йод в храната за добитък.

Животните, които консумират храна с по-високо съдържание на йод, обикновено произвеждат мляко с по-високо съдържание на йод. В допълнение, използването на съдържащи йод субкомпоненти по време на доенето може също да увеличи количеството йод в млякото.

Киселото мляко е особено добър източник на йод.

Една чаша обикновено кисело мляко може да осигури приблизително половината от препоръчителното дневно количество йод.

Това е от особено значение, тъй като киселото мляко е широко консумиран продукт в много страни, включително България, където то е на особена почит като наш национален продукт и дори част от нашата идентичност.

Сиренето и маслото също могат да съдържат значителни количества йод, но и тук обема може да варира според специфичния продукт.

Например, 100 грама класическо българско сирене може да осигури около 30 микрограма йод, което е около 20% от препоръчителния дневен прием.

Въпреки това, е важно да се отбележи, че млечните продукти не трябва да бъдат единственият източник на йод в диетата.

Всъщност както става ясно от текста до тук, използването само на един източник на йод никога не е най-добрата идея. Балансираното хранене, което включва разнообразие от храни, е най-добрият начин да се гарантира, че получавате достатъчно от този важен минерал.

5. Морски дарове

Морски дарове, богати на йодМорските дарове са едни от най-богатите източници на йод, които можем да включим в нашата диета. Те предлагат разнообразие от вкусове и текстури, които могат да обогатят нашите ястия и да ни помогнат да увеличим приема на този важен за тялото ни минерал.

Ето няколко предложения за различни храни, които попадат в тази категория и които можете да използвате, за да решите лесно дефицит на йод в организма си.

Скаридите са изключително богати на йод.

Само 100 грама скариди могат да предоставят до 35% от препоръчителния дневен прием на йод.

Те са идеални за готвене на бързи и лесни ястия, като паеля или скариди с чесън и масло. Макар и малко по-екзотични за родния вкус, те навлизат все по-широко в родната кухня като алтернатива на традиционните ястия.

Мидите са един от най-богатите източници на йод.

Те са вкусни, когато се приготвят на пара с бяло вино и чесън, или когато се сервират със свеж лимонов сок. Как ще ги приготвите зависи от вас, но следва да ги използваме в тази посока, за да решат проблемите ни с ниските нива на йод.

Калмарите също са богати на йод.

Те могат да бъдат приготвени по редица креативни начини, включително пържени, на грил или в комбинация с различни подходящи за морска кухня сосове.

Освен това, калмарите са богати на протеини и предлагат разнообразие от други важни хранителни вещества.

Морските дарове предлагат разнообразие от вкусове и текстури, които могат да обогатят нашите ястия и да ни помогнат да увеличим приема на йод. Съчетавайки полезното с приятното, те могат и да придадат екзотика на бита ни и на нашият хранителен режим, за да постигнем максимално разнообразно и здравословно хранене.

6. Риба тон

Риба тон, богата на йодРибата тон е известна със своите богати на хранителни вещества свойства, включително важни минерали като йод.

Само 85 грама от тази риба могат да осигурят около 17 микрограма йод, което я прави достойна алтернатива на други морски продукти, богати на йод.

Йодът е критичен за правилното функциониране на тялото, като подпомага процесите на обмяна на веществата и поддържа здравето на щитовидната жлеза.

Освен това, рибата тон е сравнително достъпна и широко разпространена, което я прави лесно достъпен източник на йод. Тя може да бъде намерена в повечето супермаркети и рибни магазини, както и в множество ресторанти.

Именно това нейно широко разпространение я прави удобна опция за хората, които искат да добавят повече йод към диетата си, без да се налага да търсят специализирани или трудно достъпни морски продукти.

Включването на риба тон в редовната диета може да помогне за поддържането на здравословен баланс на йод в тялото, особено когато се комбинира с други хранителни продукти, богати на йод.

Наред с рибата тон, сьомгата и треската са също добра идея за храни, богати на йод.

7. Спанак

Спанак, богат на йодСпанакът е един от най-здравословните зеленчуци, които можете да добавите към вашата диета. Той е богат на много витамини и минерали, включително йод.

Спанакът съдържа около 3 микрограма йод на 100 грама, което го прави добър източник на този важен минерал.

Освен това, спанакът е изключително богат на витамин К, витамин A и витамин C, както и на фолат, манган и магнезий.

Той също така съдържа значителни количества фибри, което помага за поддържане на здравословната функция на червата и подпомага храносмилателния процес в тялото ни.

Спанакът е универсален зеленчук, който може да бъде добавен към множество ястия, включително салати, супи, смутита и основни ястия.

Най-често той се приготвя на пара, задушен, печен или смлян в сок.

Въпреки че спанакът не съдържа толкова много йод, колкото някои от другите храни в този списък, той е отличен начин да добавите малко допълнителен йод към вашата диета, особено ако не сте голям любител на морските дарове или не можете да ги консумирате поради диетични ограничения или алергии.

8. Пилешко месо

Пилешко месо, богато на йодПилешкото месо е изключително популярен избор за мнозина, когато става въпрос за здравословна и балансирана диета. То е богато на протеини и есенциални аминокиселини, които са от съществено значение за растежа и поддържането на мускулите.

Освен това, пилешкото месо е добър източник на витамин B12, което е важно за здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки.

Пилешкото месо не е известно като високо съдържащо йод, то все пак предлага определени количества от този важен минерал, а този тип месо е често предпочитано от фитнес ентусиастите и за това го включваме в този списък.

Една порция от 85 грама предлага около 12 микрограма йод.

Това може да не е толкова високо количеството, колкото в някои морски дарове, но все пак е достатъчно, за да допринесе за общия прием на йод през деня.

Пилешкото месо е също така изключително приложимо в кулинарията. Може да се приготвя по множество начини - от печено и на скара до запържено и варено. То може да се използва в салати, супи, сандвичи и множество други ястия.

Така че, докато увеличавате приема на йод, може да се насладите на разнообразие от вкусни и здравословни ястия с пилешко месо.

Не забравяйте и че то е източник на множество други важни хранителни вещества. То е богато на ниацин, витамин B6, селен и фосфор. Тези хранителни вещества играят важна роля в множество функции на тялото, включително енергийния метаболизъм, здравето на кожата, защитата на клетките от щети и поддържането на здрави кости и зъби.

9. Бял Боб

Бял боб, богат на йодБобът, и по-специално белия боб е изключително богат на йод. Той е един от най-достъпните и разнообразни източници на този жизненоважен минерал.

Една чаша варен бял боб предлага около 64 микрограма йод, което е почти половината от препоръчителния дневен прием за възрастни.

Бобът е също така богат на протеини, което го прави отличен избор за засищаща и здравословна храна за спортни натури. Всъщност, бобът е един от най-добрите растителни източници на протеини, което го прави идеален за вегетарианци и вегани.

Освен това, бобът е богат на влакнини, които подпомагат здравословното храносмилане и могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло. Влакнините могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и за поддържане на здравословното сърдечно-съдово здраве.

Бобът е богат и на други важни минерали като желязо и магнезий. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и за доставяне на кислород до клетките в тялото, докато магнезият подпомага над 300 биохимични реакции в тялото, включително регулиране на функцията на мускулите и нервите, регулиране на кръвното налягане и поддържане на здрави кости.

10. Круши

Круши, богати на йодКрушите са известни с високото си съдържание на влакнини, но те също така са добър източник на йод и подпомагат здравословното храносмилане и могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло

Една средна круша предлага около 5 микрограма от минерала. Това може да изглежда като малко количество, но всеки микрограм се събира и помага да се постигне препоръчителният дневен прием от 150 микрограма.

Освен йод, крушите са богати на антиоксиданти и витамини, които могат да подпомогнат общото здраве и благосъстояние.

Те са отличен източник на витамин C, витамин K и калий. Витамин C е мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от свободните радикали, докато витамин K е важен за здравето на костите и нормалното кървене. Калият помага за поддържане на нормално кръвно налягане и здравето на сърцето.

Въпреки че крушите са вкусен и здравословен плод, които може да се хапва самостоятелно, те също така могат да се добавят към различни ястия за допълнителен вкус и хранителни ползи. Пробвайте ги нарязани върху овесена каша, добавени към салата или изпечени за здравословен десерт.

За храните, богати на йод

Йодът е жизненоважен минерал, който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза и нормалното функциониране на метаболизма.

Въпреки това, много хора не получават достатъчно йод от диетата си. Храните, богати на йод, като морски дарове, йодираната сол, хлябът, млечните продукти и яйцата, могат да помогнат да се удовлетворят вашите дневни нужди от йод.

Въпреки това, е важно да се помни, че количеството йод в различните храни може да варира значително в зависимост от съдържанието на йод в почвата и водата, където са отглеждани или уловени.

Също така, е важно да се отбележи, че въпреки че йодът е важен за здравето, твърде много йод може да бъде вредно.

Прекомерният прием на йод може да причини някои от същите симптоми като недостиг на йод, включително увеличаване на размера на щитовидната жлеза и/или хипотиреоза.

В крайна сметка, балансът е ключът. Поддържането на разнообразна и балансирана диета е най-добрият начин да се уверите, че получавате всички витамини и минерали, от които имате нужда, включително йод.

Таблица на храните, богати на йод

ХранаКоличествоЙод (мкг)ХранаКоличествоЙод (мкг)
Морски водорасли (Комбу)1 г2984Морски водорасли (Уакаме)1 г66
Морски водорасли (Нори)1 г16-43Риба Треска85 г63-99
Мляко1 чаша88-168Йогурт1 чаша75
Сирене (кашкавал)1 чаша65Сирене (чедър)28 г12
Йодирана сол1/4 чаена лъжичка71Скариди85 г35
Риба Тон85 г17Яйца1 брой24
Смокини5 броя13Маслен боб1 чаша16
Морска риба100 г90Калмари100 г36
Миди100 г100Сьомга100 г34
Говеждо месо100 г10Тилапия (риба)100 г28
Свинско месо100 г27Пилешко месо100 г20