Какво знаем и не знаем за витамин B5? С какво ни помага и какви са ползите от приема му и в какви храни го откриваме?

Хората имаме навика да пренебрегваме дадено нещо, когато не го познаваме достатъчно добре. Дали поради някакъв страх, дали поради някакво друго усещане спрямо него, нашата психика сякаш не ни позволява да се насладим или пък дори просто да обърнем внимание на този продукт/явление/предмет или каквото и да е било.

Днес ще поговорим за ползите от прием на витамин В5. Той има зла участ, понеже хората в медицинските среди го имат за безинтересен, което в един или друг смисъл е малко пренебрежително само по себе си.

Има ли, обаче този витамин с какво да ни изненада и става ли той за нещо повече от просто живот в сянка? Е, с помощта на настоящото четиво се надяваме да възбудим интерес у теб относно не само този, а и още витамини с доказани за тялото ти ползи.

Често, на най-доброто не се обръща достатъчно внимание, така че твоята работа е да бъдеш внимателен в асимилирането на фактите, които ти споделяме и да се опиташ да дадеш шанс.


Витамин В5 - за какво се използва

Често на някои места може да срещнеш този витамин под името "пантотенова киселина". Този елемент се съдържа в доста повече хранителни продукти, отколкото навярно си представяш.

Заради това може би витаминът се използва и за нещо като терапия на немалко състояния, в които човек може да се окаже, включително инфекции, алергични състояния, депресии, мускулни крампи, болестта "Паркинсон" и не на последно място - при затлъстяване.

Естествено, показваме само върха на айсберга, защото това са само най-добре познатите, а и най-известни на масата от хора здравословни състояния, така че е нормално да не знаеш колко важен е този витамин.

Следващият логичен въпрос, който най-вероятно ще си зададеш, е защо при положение, че помага толкова много и ти го описваме като изключително полезен, ти не знаеш почти нищо за този витамин.

Дали науката не е готова да открие положителните му влияния в мащаба, в който в действителност са, или просто нещо нарочно се крие от теб?

Дори и ефектите от недостига на този витамин се избягват сякаш не съществуват, което само по себе си буди известни притеснения. Но тук изниква и нещо доста интересно.

Този витамин е толкова разпространен, че науката споделя, че за да можем да откъснем човек от елемента, за да проверим какви са отрицателните ефекти при недостиг, ние трябва да затворим опитната група в лаборатория и изкуствено да отнемем този витамин от храната на хората.

Това само по себе си говори, че елементът се съдържа в храната ни в толкова големи количества, че на практика е невъзможно да бъде отнет от нея. В такива ситуации по-лесно е на опитната група да се даде интоксин, който от своя страна да попречи на ефектите на витамин B5.

От това можем лесно да си изкараме извод, че подобен нереалистичен сценарий е на практика абсолютно ненужно да се прави, защото в реална обстановка е абсурдно да бъде постигнато по какъвто и да е било начин.

Благодарение на тези експерименти обаче, ние днес знаем какво може да ти се случи, ако изведнъж подложиш тялото си на подобен драстичен недостиг на елемента пантотенова киселина. Сега следва да ти разкажем именно за този сценарий.


Витамин В5 - защо да се интересуваме от него

Отдавна се знае, че витамините от група В са отговорни за доста неща, важните сред които са настроението, емоциите като цяло, липсата на унилост, контролът върху чувството на умора и други. С други думи, липсата на един такъв елемент в организма лесно може да ни доведе до усещане, че губим контрол върху собствените си емоции и желание за правенето на каквото и да е било.

Когато по време на експериментите интоксинът, за който ти споменахме по-горе, също влезе в действие, тогава нещата стават още по-страшни.

Хората стават лесно дразними, че дори и сприхави, нямат желание да правят друго, освен да лежат в леглото си, а някои усещат и по-лесни схващания в областта на крайниците.

Ако трябва да отбележим още един неприятен ефект от липсата на витамини от група В, то такъв би могъл да бъде безсънието. От тук е редно да помислим за по-трудното възстановяване, ако си сериозно трениращ.

Сърцето започва да изпитва трудности в това да извършва нормалната си работа, което означава сериозни последствия за цялото тяло. Мускулните крампи също са ясен белег за това, че имаш недостиг на витамин В5, което на база изброеното по-горе всъщност е най-малкото зло.


B5 - колко можем да приемаме и как да го правим


С оглед на споделеното дотук най-вероятно отговорът на въпроса в третото ни подзаглавие е повече от ясен. Да, да и да!

Благодарение на витамин В5, ние можем да извлечем енергията от храната, която приемаме, независимо от количеството на енергията в нея, независимо от качеството на самата храна. Как става това?

Ако приемем, че когато хапнем храната и тя отиде в храносмилателната ни система, веществата започват да се разрушават на молекули и ние ги усвояваме.

Е, витамин В5 прави именно това - разрушава храната на молекули - заради това е толкова важен за нас и здравето ни.

Съветваме те, ако нямаш някаква здравословна причина, поради която да спреш приема на храни, които съдържат големи количества от този витамин, то никога не си позволявай да го правиш!