
Ако търсите списък и/или таблица на храни, богати на витамин А, сте попаднали на точното място. Тази статия е посветена именно на хората, които преживяват дефицит на витамин А и има за цел да предостави полезна информация как да се справим с този неприятен проблем, променяйки леко хранителни си режим.
Ползите от витамин А
Витамин А е жизненоважен витамин, който играе ключова роля в множество биологични функции.
Витамин А е ключов за поддържането на здравето на очите и може да помогне за защита на клетките от щетите, причинени от свободните радикали. Факт, ключов в съвременния свят, когато говорим за превенция на онкологични заболявания от различен тип.
Ето някои от най-важните ползи от витамин А:
Поддържане на здравето на очите
Витамин А е критичен за зрението, тъй като подпомага превръщането на светлинни сигнали в изображения в ретината на очите. Недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.
Подкрепа на имунната система
Този витамин укрепва имунната система, като подпомага развитието и функционирането на белите кръвни клетки, които играят важна роля в борбата с инфекции.
Поддържане на здрава кожа
Той помага за поддържане на здрава кожа, като подпомага процеса на регенерация на кожните клетки. Той също така може да помогне в борбата с акне и да намали видимостта на бръчките.
Подкрепа на репродуктивната функция
Витамин A е важен за репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените, като подпомага процесите на растеж и развитие.
Поддържане на здрави кости
Въпреки че витамин D често се свързва със здравето на костите, витамин A също играе важна роля в този процес.
Въпреки всички тези ползи, е важно да се отбележи, че прекомерното приемане на витамин A може да бъде вредно. Затова е важно да се консумира умерено и в рамките на препоръчваните дневни дози.
По-долу ще ви предложим някои от най-богатите на витамин А храни, които можете да намерите в България, а в случай, че не ви харесва идеята – винаги можете да потърсите хранителни добавки с витамин А в Workout.bg. Така можете максимално безболезнено и запазвайки ежедневната си рутина с лека корекция в диетата да преодолеете въпросния дефицит.
1. Сладки картофи
Сладките картофи са изключително богат източник на витамин А. Наред с другите по-горе изброени зеленчуци и тези се оказват изключително полезни за нашият хранителен режим при хроничен или моментен дефицит на витамин А.
100 грама сладки картофи, готвени и печени в кожата си, съдържат 961 микрограма витамин А, което е около 107% от дневната доза за възрастен човек.
Според научни изследвания, сладките картофи могат да помогнат за подобряване на здравето на очите. Те съдържат антиоксиданти като бета-каротен, които могат да помогнат за защита на тялото от свободните радикали, които могат да предизвикат хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.
Сладките картофи могат да се приготвят по множество начини - могат да се пекат, варят или пържат, което ги прави универсален добавка към всяка диета. Те са богати и на влакнини, ако желаете да подобрите храносмилането си. Именно лесното им приложение при приготвянето на храни, достъпност и възможност за добавяне в различни ястия ги прави често предпочитани при дефицит на витамин А.
2. Моркови
Морковите са известни с високото си съдържание на бета-каротин, предшественик на витамин А. Те също така са богати на влакнини, витамин К1 и антиоксиданти.
Морковите могат да се консумират сурови, варени, печени или като част от сок.
Морковите са особено полезни за зрението, тъй като съдържат и бета-каротин. Те са добър източник на влакнини, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло.
Витамин K в морковите е важен за здравето на костите и нормалното съсирване на кръвта.
В 100 грама моркови има около 835 микрограма витамин А, което е повече от достатъчното дневно количество за възрастни.
Морковите са универсална храна и могат да се използват в множество ястия - от салати и супи до десерти и сокове. Те са отличен начин да добавите повече витамин А към вашата диета, като същевременно се наслаждавате на вкусна и здравословна храна.
3. Спанак
Спанакът е изключително здравословен зеленчук, богат на витамин A, витамин C, витамин K, както и на някои B витамини. Той е добър източник на желязо и калций.
В 100 грама суров спанак има около 469 микрограма витамин А.
Спанакът е изключително адаптивен зеленчук, който може да се добавя към множество ястия в различни кулинарни течения. Можете да го добавите към салати, супи, пюрета или да го приготвите на пара. Той е особено вкусен, когато се приготвя с чесън и зехтин. Освен това, спанакът може да се използва и в смути, за да добави допълнителни витамини и минерали към вашата диета.
Спанакът е известен със своите антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на тялото от свободните радикали. Освен това е богат на влакнини, които подпомагат здравословното храносмилане и могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерола и кръвната захар.
Спанакът е отличен източник на фолат, който е важен за нормалното делене на клетките и производството на ДНК. Това го прави особено полезен за бременни жени и хора, които се възстановяват от физически травми или операции.
4. Червен пипер
В 100 грама червен пипер се съдържат около 750 mcg витамин А.
Разбира се, няма как да поемате на практика огромни количества червен пипер, каквото всъщност представляват 100 грама. Достатъчно е просто да го включите по-активно в менюто си, за да се възползвате от неговите предимства, когато говорим за понижени нива на витамин А.
Той произлиза от Централна и Южна Америка. Известен е със своята ярка червена цветова палитра и сладък вкус. Червеният пипер е богат на витамин A, който е важен за зрението, имунната система и репродуктивната функция. Той също така съдържа значителни количества витамин C, калий и диетични влакнини.
Червеният пипер може да се използва в множество кулинарни приложения, включително салати, супи, гарнитури и десерти. Той добавя ярък цвят и сладък вкус към всяко ястие, което добавя шрих екзотика към кулинарните ви постижения.
5. Манго
Мангото също е богато на този витамин, като в 100 грама манго се съдържат около 500 mcg витамин А.
Мангото е тропическо дърво, произхождащо от Южна Азия, и е широко разпространено в целия тропически свят. Плодовете на мангото са известни със своя сладък и ароматен вкус.
Плодовете манго са богати на витамин A, витамин C, влакнини и антиоксиданти. Мангото съдържа и значителни количества витамин B6, витамин E и витамин K.
То е известно със своите здравословни ползи, включително подобряване на зрението, поддържане на здрава кожа, регулиране на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето. То се използва и като съюзник в борбата срещу стрес благодарение на високото си съдържание на витамин B6.
6. Кайсии
Още една плодова храна, богата на витамин А е кайсията. В 100 грама кайсии се съдържат около 630 mcg витамин А.
Кайсиите са плод, който произхожда от Армения, но е широко разпространен и в други части на света.
Кайсиите са известни и със своите антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на оксидативните щети в организма. Освен това, те са източник на фенолни антиоксиданти, които имат потенциални антиканцерогенни и антиинфламаторни свойства.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.
7. Тиква
Още една храна, богата на витамин А, която лесно можете да откриете и използвате в България е тиквата.
Само 100 грама сурова тиква съдържа 426 микрограма витамин А, което е около 53% от дневната доза за възрастен човек.
Тиквата е отличен източник на витамин А и бета-каротен, които са важни за зрението, имунната система и общото здраве на кожата. Тя е богата на витамин C, който е важен за имунната система и здравето на кожата.
Тиквата е също така богата на влакнини, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат за контролиране на теглото.
Съдържанието на вода в тиквата е около 92%, което я прави хидартираща и бедна на калории, което може да бъде полезно за контролиране на теглото и диетата.
Важно е да се отбележи, че количеството витамин А в тиквата може да варира в зависимост от сорта и зрелостта на плода.
Някои сортове тиква, като например мускатовата тиква, са известни с високото си съдържание на витамин А. Други сортове, като бялата тиква, може да имат по-ниско съдържание на витамин А. Зрелите тикви обикновено съдържат повече витамин А от незрелите. Това се дължи на факта, че в процеса на зреене, тиквите произвеждат повече бета-каротен.
Когато тиквата се готви, някои от витамините могат да се загубят. За да се запази максималното количество витамин А, е препоръчително тиквата да се готви на пара или да се пече.
8. Черен дроб
Един от шампионите при храните, богати на витамин А е черният дроб.
Подобно на папаята по-горе и той е по-надолу в списъка на храните, богати на витамин А поради причината, че все пак е доста тежка храна и едва ли ще желаете чак толкова честата му консумация.
За разлика от вече изброените зеленчуци (картофи, моркови, спанак), плодове (кайсии, манго, папая) и подправката червен пипер, които могат да бъдат и представени като десерти, гарнитури и прочие, с което не ви ограничават в основната съставка за приготвяне на храната.
Черният дроб е един от най-богатите източници на витамин А, като в 100 грама от този продукт се съдържат около 6500 mcg витамин А.
Черният дроб е също така богат на витамини от група B, включително витамин B12, който е важен за здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки. Той съдържа и значителни количества желязо, което е важно за транспорта на кислород в тялото и цинк, който подпомага имунната система и процеса на заздравяване на рани.
Освен това, черният дроб е богат на протеини, които са важни за растежа и поддържането на мускулната маса. Той също така съдържа здравословни мазнини, които подпомагат абсорбцията на мастноразтворими витамини и поддържат здравето на сърцето.
Въпреки че черният дроб е изключително хранителен, е важно да се консумира умерено, тъй като прекомерното му консумиране може да доведе до токсично натрупване на витамин A.
9. Рибено масло от треска
Още един „по-тежък“ източник на витамин А е рибеното масло от треска, което е изключително богато на витамин А, като само в една супена лъжица от този продукт се съдържат около 4080 mcg витамин А.
Рибеното масло от треска е също така богато на витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната система. То съдържа и значителни количества омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и мозъка.
Рибеното масло от треска може да се приема като диетична добавка или да се използва в кулинарията.
Въпреки това, подобно на черния дроб е важно да се консумира умерено, тъй като прекомерното му приемане може да доведе до нежелани странични ефекти, включително кървящи язви и проблеми с кожата. При приемане в рамките на супена лъжица, това в общия случай не е проблем, но все пак е важно да сте информирани.
10. Папая
Папаята е тропическо дърво, което произхожда от горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.
В 100 грама папая се съдържат около 950 mcg витамин А.
Папаята е високо ценена заради състава си. Тя е богата на витамин А, витамин Е и витамин C, минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий).
Това е причината плодовете да се използват и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма (детоксикация), подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и други болести.
Добавили сме папаята толкова надолу е нашия списък с храни, богати на витамин А, тъй като все пак е по-специфична за България, подобно на вече споменатото в т. 5 Манго. Плодовете на папаята могат да се консумират както зрели (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрели (като гарнитури).
Важно е да се отбележи, че неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото съдържание на латекс в тях.
За храните, богати на витамин А
Витамин А е жизненоважен витамин, който играе ключова роля в множество биологични функции, включително поддържането на здравето на очите, имунната система, кожата и репродуктивната функция.
Храните, богати на витамин А, като черен дроб, рибено масло от треска, сладки картофи, тиква и т.н., могат да помогнат да се удовлетворят вашите дневни нужди от този витамин.
Въпреки това, ако имате трудности да включите достатъчно от тези храни във вашата диета, хранителните добавки с витамин А могат да бъдат добра алтернатива.
В онлайн магазин за добавки Workout.bg ние предлагаме широка гама от хранителни добавки с витамин А, които могат да ви помогнат да поддържате оптималното си здраве и благосъстояние.
Таблица на храните, богати на витамин А
Храна | Количество | Витамин А (мкг) | Храна | Количество | Витамин А (мкг) |
---|---|---|---|---|---|
Сладки картофи | 100 г | 961 | Моркови | 100 г | 835 |
Спанак | 100 г | 469 | Манго | 100 г | 500 |
Кайсии | 100 г | 630 | Тиква | 100 г | 426 |
Черен дроб | 100 г | 6500 | Рибено масло от треска | 1 с.л. | 4080 |
Папая | 100 г | 950 | Зелена салата | 100 г | 740 |
Броколи | 100 г | 361 | Мляко | 100 г | 59 |
Жълтък | 100 г | 1400 | Масло | 100 г | 684 |
Чедър | 100 г | 330 | Патешки дроб | 100 г | 3376 |
Грахово масло | 100 г | 19300 | Червено грозде | 100 г | 3 |
Ние сме тук, за да ви помогнем да постигнете вашите здравословни цели. Защото вие заслужавате най-доброто за вашето здраве!