Ако търсите списък и/или таблица на храни, богати на витамин А, сте попаднали на точното място. Тази статия е посветена именно на хората, които преживяват дефицит на витамин А и има за цел да предостави полезна информация как да се справим с този неприятен проблем, променяйки леко хранителни си режим.

Ползите от витамин А

Витамин А е жизненоважен витамин, който играе ключова роля в множество биологични функции.

Витамин А е ключов за поддържането на здравето на очите и може да помогне за защита на клетките от щетите, причинени от свободните радикали. Факт, ключов в съвременния свят, когато говорим за превенция на онкологични заболявания от различен тип.

Ето някои от най-важните ползи от витамин А:

Поддържане на здравето на очите

Витамин А е критичен за зрението, тъй като подпомага превръщането на светлинни сигнали в изображения в ретината на очите. Недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота.

Подкрепа на имунната система

Този витамин укрепва имунната система, като подпомага развитието и функционирането на белите кръвни клетки, които играят важна роля в борбата с инфекции.

Поддържане на здрава кожа

Той помага за поддържане на здрава кожа, като подпомага процеса на регенерация на кожните клетки. Той също така може да помогне в борбата с акне и да намали видимостта на бръчките.

Подкрепа на репродуктивната функция

Витамин A е важен за репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените, като подпомага процесите на растеж и развитие.

Поддържане на здрави кости

Въпреки че витамин D често се свързва със здравето на костите, витамин A също играе важна роля в този процес.

Въпреки всички тези ползи, е важно да се отбележи, че прекомерното приемане на витамин A може да бъде вредно. Затова е важно да се консумира умерено и в рамките на препоръчваните дневни дози.

По-долу ще ви предложим някои от най-богатите на витамин А храни, които можете да намерите в България, а в случай, че не ви харесва идеята – винаги можете да потърсите хранителни добавки с витамин А в Workout.bg. Така можете максимално безболезнено и запазвайки ежедневната си рутина с лека корекция в диетата да преодолеете въпросния дефицит.

⭐Препоръчан продукт

Natural Factors Vitamin A 10 000 IU

Natural Factors Vitamin A 10 000 IU

9.55 лв

Поръчай

1. Сладки картофи

Сладки картофи, богати на витамин АСладките картофи са изключително богат източник на витамин А. Наред с другите по-горе изброени зеленчуци и тези се оказват изключително полезни за нашият хранителен режим при хроничен или моментен дефицит на витамин А.

100 грама сладки картофи, готвени и печени в кожата си, съдържат 961 микрограма витамин А, което е около 107% от дневната доза за възрастен човек.

Според научни изследвания, сладките картофи могат да помогнат за подобряване на здравето на очите. Те съдържат антиоксиданти като бета-каротен, които могат да помогнат за защита на тялото от свободните радикали, които могат да предизвикат хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Сладките картофи могат да се приготвят по множество начини - могат да се пекат, варят или пържат, което ги прави универсален добавка към всяка диета. Те са богати и на влакнини, ако желаете да подобрите храносмилането си. Именно лесното им приложение при приготвянето на храни, достъпност и възможност за добавяне в различни ястия ги прави често предпочитани при дефицит на витамин А.

2. Моркови

Моркови, богати на витамин АМорковите са известни с високото си съдържание на бета-каротин, предшественик на витамин А. Те също така са богати на влакнини, витамин К1 и антиоксиданти.

Морковите могат да се консумират сурови, варени, печени или като част от сок.

Морковите са особено полезни за зрението, тъй като съдържат и бета-каротин. Те са добър източник на влакнини, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло.

Витамин K в морковите е важен за здравето на костите и нормалното съсирване на кръвта.

В 100 грама моркови има около 835 микрограма витамин А, което е повече от достатъчното дневно количество за възрастни.

Морковите са универсална храна и могат да се използват в множество ястия - от салати и супи до десерти и сокове. Те са отличен начин да добавите повече витамин А към вашата диета, като същевременно се наслаждавате на вкусна и здравословна храна.

3. Спанак

Спанак, богат на витамин АСпанакът е изключително здравословен зеленчук, богат на витамин A, витамин C, витамин K, както и на някои B витамини. Той е добър източник на желязо и калций.

В 100 грама суров спанак има около 469 микрограма витамин А.

Спанакът е изключително адаптивен зеленчук, който може да се добавя към множество ястия в различни кулинарни течения. Можете да го добавите към салати, супи, пюрета или да го приготвите на пара. Той е особено вкусен, когато се приготвя с чесън и зехтин. Освен това, спанакът може да се използва и в смути, за да добави допълнителни витамини и минерали към вашата диета.

Спанакът е известен със своите антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на тялото от свободните радикали. Освен това е богат на влакнини, които подпомагат здравословното храносмилане и могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерола и кръвната захар.

Спанакът е отличен източник на фолат, който е важен за нормалното делене на клетките и производството на ДНК. Това го прави особено полезен за бременни жени и хора, които се възстановяват от физически травми или операции.

4. Червен пипер

Червен пипер, богат на витамин АВ 100 грама червен пипер се съдържат около 750 mcg витамин А.

Разбира се, няма как да поемате на практика огромни количества червен пипер, каквото всъщност представляват 100 грама. Достатъчно е просто да го включите по-активно в менюто си, за да се възползвате от неговите предимства, когато говорим за понижени нива на витамин А.

Той произлиза от Централна и Южна Америка. Известен е със своята ярка червена цветова палитра и сладък вкус. Червеният пипер е богат на витамин A, който е важен за зрението, имунната система и репродуктивната функция. Той също така съдържа значителни количества витамин C, калий и диетични влакнини.

Червеният пипер може да се използва в множество кулинарни приложения, включително салати, супи, гарнитури и десерти. Той добавя ярък цвят и сладък вкус към всяко ястие, което добавя шрих екзотика към кулинарните ви постижения.

5. Манго

Манго, богато на витамин АМангото също е богато на този витамин, като в 100 грама манго се съдържат около 500 mcg витамин А.

Мангото е тропическо дърво, произхождащо от Южна Азия, и е широко разпространено в целия тропически свят.   Плодовете на мангото са известни със своя сладък и ароматен вкус.

Плодовете манго са богати на витамин A, витамин C, влакнини и антиоксиданти. Мангото съдържа и значителни количества витамин B6, витамин E и витамин K.

То е известно със своите здравословни ползи, включително подобряване на зрението, поддържане на здрава кожа, регулиране на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето. То се използва и като съюзник в борбата срещу стрес благодарение на високото си съдържание на витамин B6.

6. Кайсии

Кайсий, богати на витамин АОще една плодова храна, богата на витамин А е кайсията. В 100 грама кайсии се съдържат около 630 mcg витамин А.

Кайсиите са плод, който произхожда от Армения, но е широко разпространен и в други части на света.

Кайсиите са известни и със своите антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на оксидативните щети в организма. Освен това, те са източник на фенолни антиоксиданти, които имат потенциални антиканцерогенни и антиинфламаторни свойства.

В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.

7. Тиква

Тиква, богата на витамин АОще една храна, богата на витамин А, която лесно можете да откриете и използвате в България е тиквата.

Само 100 грама сурова тиква съдържа 426 микрограма витамин А, което е около 53% от дневната доза за възрастен човек.

Тиквата е отличен източник на витамин А и бета-каротен, които са важни за зрението, имунната система и общото здраве на кожата. Тя е богата на витамин C, който е важен за имунната система и здравето на кожата.

Тиквата е също така богата на влакнини, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат за контролиране на теглото.

Съдържанието на вода в тиквата е около 92%, което я прави хидартираща и бедна на калории, което може да бъде полезно за контролиране на теглото и диетата.

Важно е да се отбележи, че количеството витамин А в тиквата може да варира в зависимост от сорта и зрелостта на плода.

Някои сортове тиква, като например мускатовата тиква, са известни с високото си съдържание на витамин А. Други сортове, като бялата тиква, може да имат по-ниско съдържание на витамин А. Зрелите тикви обикновено съдържат повече витамин А от незрелите. Това се дължи на факта, че в процеса на зреене, тиквите произвеждат повече бета-каротен.

Когато тиквата се готви, някои от витамините могат да се загубят. За да се запази максималното количество витамин А, е препоръчително тиквата да се готви на пара или да се пече.

8. Черен дроб

Черен дроб, богат на витамин АЕдин от шампионите при храните, богати на витамин А е черният дроб.

Подобно на папаята по-горе и той е по-надолу в списъка на храните, богати на витамин А поради причината, че все пак е доста тежка храна и едва ли ще желаете чак толкова честата му консумация.

За разлика от вече изброените зеленчуци (картофи, моркови, спанак), плодове (кайсии, манго, папая) и подправката червен пипер, които могат да бъдат и представени като десерти, гарнитури и прочие, с което не ви ограничават в основната съставка за приготвяне на храната.

Черният дроб е един от най-богатите източници на витамин А, като в 100 грама от този продукт се съдържат около 6500 mcg витамин А.

Черният дроб е също така богат на витамини от група B, включително витамин B12, който е важен за здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки. Той съдържа и значителни количества желязо, което е важно за транспорта на кислород в тялото и цинк, който подпомага имунната система и процеса на заздравяване на рани.

Освен това, черният дроб е богат на протеини, които са важни за растежа и поддържането на мускулната маса. Той също така съдържа здравословни мазнини, които подпомагат абсорбцията на мастноразтворими витамини и поддържат здравето на сърцето.

Въпреки че черният дроб е изключително хранителен, е важно да се консумира умерено, тъй като прекомерното му консумиране може да доведе до токсично натрупване на витамин A.

9. Рибено масло от треска

Рибено масло от треска, богато на витамин АОще един „по-тежък“ източник на витамин А е рибеното масло от треска, което е изключително богато на витамин А, като само в една супена лъжица от този продукт се съдържат около 4080 mcg витамин А.

Рибеното масло от треска е също така богато на витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната система. То съдържа и значителни количества омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и мозъка.

Рибеното масло от треска може да се приема като диетична добавка или да се използва в кулинарията.

Въпреки това, подобно на черния дроб е важно да се консумира умерено, тъй като прекомерното му приемане може да доведе до нежелани странични ефекти, включително кървящи язви и проблеми с кожата. При приемане в рамките на супена лъжица, това в общия случай не е проблем, но все пак е важно да сте информирани.

10. Папая

Папая, богата на витамин АПапаята е тропическо дърво, което произхожда от горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.

В 100 грама папая се съдържат около 950 mcg витамин А.

Папаята е високо ценена заради състава си. Тя е богата на витамин А, витамин Е и витамин C, минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий).

Това е причината плодовете да се използват и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма (детоксикация), подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и други болести.

Добавили сме папаята толкова надолу е нашия списък с храни, богати на витамин А, тъй като все пак е по-специфична за България, подобно на вече споменатото в т. 5 Манго.  Плодовете на папаята могат да се консумират както зрели (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрели (като гарнитури).

Важно е да се отбележи, че неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото съдържание на латекс в тях.

За храните, богати на витамин А

Витамин А е жизненоважен витамин, който играе ключова роля в множество биологични функции, включително поддържането на здравето на очите, имунната система, кожата и репродуктивната функция.

Храните, богати на витамин А, като черен дроб, рибено масло от треска, сладки картофи, тиква и т.н., могат да помогнат да се удовлетворят вашите дневни нужди от този витамин.

Въпреки това, ако имате трудности да включите достатъчно от тези храни във вашата диета, хранителните добавки с витамин А могат да бъдат добра алтернатива.

В онлайн магазин за добавки Workout.bg ние предлагаме широка гама от хранителни добавки с витамин А, които могат да ви помогнат да поддържате оптималното си здраве и благосъстояние.

Таблица на храните, богати на витамин А

ХранаКоличествоВитамин А (мкг)ХранаКоличествоВитамин А (мкг)
Сладки картофи100 г961Моркови100 г835
Спанак100 г469Манго100 г500
Кайсии100 г630Тиква100 г426
Черен дроб100 г6500Рибено масло от треска1 с.л.4080
Папая100 г950Зелена салата100 г740
Броколи100 г361Мляко100 г59
Жълтък100 г1400Масло100 г684
Чедър100 г330Патешки дроб100 г3376
Грахово масло100 г19300Червено грозде100 г3

 

Ние сме тук, за да ви помогнем да постигнете вашите здравословни цели. Защото вие заслужавате най-доброто за вашето здраве!