Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е един от най-важните витамини за човешкото здраве. Тя играе ключова роля в множество биологични процеси, включително клетъчния растеж и синтезата на ДНК.

Знаете ли, че термините "фолиева киселина" и "фолат" са всъщност наименованията на различни форми на витамин B9?

В тази статия ще разгледаме подробно тези въпроси и ще ви предоставим всичко, което трябва да знаете за фолиевата киселина.

⭐Препоръчан продукт

Holland And Barrett Folic Acid 400 mcg

Holland And Barrett Folic Acid 400 mcg

10.95 лв

Поръчай

Защо е важна фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е изключително важна за редица функции в организма. Основният прием е чрез храната под формата на фолат.

Някои състояния, като бременност и кърмене, изискват допълнителен прием на витамин B9. В повечето добавки, витамин B9 е под формата на фолиева киселина.

Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е изключително важна за редица функции в организма. Тя е основен компонент, който се приема чрез храната под формата на фолат.

Тя е съществен нутриент, който е необходим за репликацията на ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, свързани със синтеза на аминокиселини и метаболизма на витамини.

Тя е особено важна по време на бременността, тъй като се изисква за растежа и развитието на плода. Недостигът на фолат е свързан с аномалии както при майките (анемия, периферна невропатия), така и при плода (вродени аномалии).

Фолиевата киселина е синтетична хранителна добавка, която се среща в изкуствено обогатени храни и фармацевтични витамини.

Нито фолатът, нито фолиевата киселина са метаболитно активни. И двата трябва да бъдат редуцирани, за да участват в клетъчния метаболизъм. l-5-Methyltetrahydrofolate (l-methylfolate) е доминиращата микронутриентна форма на фолат, която циркулира в плазмата и участва в биологичните процеси.

Според изследване, приемът на l-methylfolate е по-ефективен от приема на фолиева киселина за увеличаване на концентрацията на фолат в червените кръвни клетки.

Фолиева киселина и фолат: Каква е разликата?

Химична структура на фолат и фолиева киселинаФолиевата киселина и фолатът са две форми на витамин B9, които често се използват взаимозаменяемо, но на практика това са различни химични съединения с потенциално различни ефекти върху човешкото здраве. Фолиевата киселина е предпочитаната форма за добавки и обогатени храни, тъй като е по-стабилна и има по-дълъг срок на годност. Тя се превръща в активния витамин B9, метилен-тетрахидрофолат, в организма.

Фолатът е естествено срещащата се форма на витамин B9, докато фолиевата киселина е синтетична форма, използвана в хранителните добавки и обогатените храни.

Фолатът се среща в множество храни, като зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове и бобови култури. Той е лесен за абсорбация от организма и играе важна роля в процеса на клетъчно делене и синтеза на ДНК.

⭐Препоръчан продукт

Folic Acid 400 mcg + Vitamin D 400 IU

Folic Acid 400 mcg + Vitamin D 400 IU

6.45 лв

Поръчай

Проблеми с фолиевата киселина

Въпреки ползите на фолиевата киселина, има и потенциални проблеми. За разлика от повечето фолати, голяма част от фолиевата киселина, попаднала в храносмилателната система, не се превръща в активна форма на витамин B9, 5-MTHF.

Вместо това, тя трябва да се преобразува в черния дроб или други тъкани. Този процес обаче е бавен и неефективен.

В резултат на това може да настъпи натрупване на неметаболизираната фолиева киселина, която е лесно откриваема в кръвния серум, дори и на гладно. Това е причина за безпокойство, тъй като високите нива на неметаболизирана фолиева киселина не са безопасни за организма.

Вредна ли е неметаболизираната фолиева киселина?

Ефектите от неметаболизираната фолиева киселина върху организма остават все още неясни и недобре проучени. Няколко изследвания показват, че хронично повишените нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето.

Те включват:

  • Повишен риск от рак - високите нива на неметаболизирана фолиева киселина са свързани с повишен риск от рак. Те могат също така да ускорят растежа на предраковите лезии;
  • Замаскиране и задълбочаване на дефицит на В12 - сред възрастните хора високите нива на фолиева киселина могат да скрият дефицит на витамин В12, а така да доведат до риска от деменция;
  • Негативни ефекти върху имунната система - високите нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да имат негативен ефект върху имунната система, особено при възрастните хора.

Как да се приема фолиева киселина?

Добавки и храни с фолиева киселинаВъпреки потенциалните проблеми, фолиевата киселина е важна за здравето и трябва да се приема подходящо. Най-добре е да се консултирате с лекар или фармацевт за правилното дозиране и прием.

Важно е да се има предвид, че някои хора могат да имат генетични вариации, които затрудняват превръщането на фолиевата киселина в активната й форма, 5-MTHF. За тези хора, приемът на добавки с 5-MTHF може да бъде по-ефективен.

Фолиевата киселина е важен витамин, който играе ключова роля в множество биологични процеси. Въпреки това, е важно да се приема подходящо и да се избягва натрупването на неметаболизирана фолиева киселина. За най-добри резултати, консултирайте се с медицински специалист относно приема на фолиева киселина.

⭐Препоръчан продукт

Bioherba Folic Acid 400 mcg

Bioherba Folic Acid 400 mcg

8.40 лв

Поръчай