Суровата акула е морска риба с плътно, бяло месо, което е характерно с неговия сладък вкус и плътна структура. По-популярна в азиатските кухни, тя е обикновено част от традиционни ритуали и празници.
Акулата е изключителен източник на висококачествени протеини, съдържа важни минерали като желязо и цинк, и е богата на витамин B12.
Също така включва добра доза омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето.
Суровата акула обикновено се маринова и се приготвя на скара или пържи. В много кухни се замразява и вакуумира, за да се намали риска от паразити. Акулата се комбинира добре със сладки и кисели сосове, както и със свежи зелени салати или ризото.
Чудесна е с бяло вино или саке. Акулата е полезна за организма благодарение на високия си процент протеини, които подпомагат изграждането на мускулите. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на сърцето и мозъка.