Един вид ненаситени мазнини, наречени трансмазнини, са една от темите в диетологията, която напоследък изключително често намира място в специализираните фитнес издания.

Днес ще разгледаме няколко въпроса, сред които за това какво представляват този вид ненаситени мазнини и защо е важно да знаем как влияят те на нашият организъм.

Какво представляват трансмазнините?

Както вече споменахме в увода на публикацията, т.нар. трансмазнини представляват вид ненаситени мазнини.

Често трансмазнините са наричани и с алтернативни имена и може да ги срещнете и в някоя от следните им форми:

  • Транс-мазнини (с тире или без тире);
  • Частично хидрогенирани мазнини;
  • Хидрирани мазнини;
  • Хидрогенезирани мазнини.

 

Структура на трансмазнините

Трансмазнините се получават като следствие от процеса хидрогениране.

Както става ясно и от името, то обработката, която се извършва включва участието на водороден атом, който се добавя към естествената молекулярна структура на растителните мазнини.

Структурата на транс-мазнините е променена за целите на хранителната промишленост в опит да се осигурят съставки на по-ниска производствена цена.

Защо хранително-вкусовата промишленост използва частично хидрогенирани мазнини?

Трансмазнини

Най-съществената полза за хранително-вкусовата индустрия, наред с понижената цена, която споменахме малко по-горе, е и значително повишената трайност на тези съставки, което улеснява съхранението, дистрибуцията и логистиката на големи разстояния.

Това е фактор от съществено значение в един глобализиран свят, в който някои компоненти от днешния ви обяд пристигат от няколко различни континента (например: ориз от Пакистан, банани от Еквадор, фъстъци от САЩ, кафе от Етиопия).

Сами осъзнавате, че транспортът на храните, нехарактерни за един регион отнема време и изисква по-специфичен подход, за да се опази хранителната им стойност.

Защо обаче индустрията използва нещо вредно в храната?

Отговорът е, че когато е започнала индустриалната употреба на тази съставка не се е знаело достатъчно за нея спрямо това, което знаем днес.

Постепенно индустрията започва да редуцира употребата им в продуктите от висок клас, но в по-ниския ценови сегмент трансмазнините остават постоянен участник в състава.

Защо са вредни транс-мазнините?

Според множество изследвания те влияят на нивата на холестерол в организма и то в направление LDL холестерол, или по-известен в масовата здравна култура като "лош холестерол", който често се асоциира с повишен риск за сърдечно-съдовата система на човек.

Редица проучвания показват, че поради неразпознаването на LDL холестерола, генериран от трансмазнините от страна на нашето тяло, то въпросният лош холестерол започва да се отлага по стените на кръвоносната ни система и повишава риска от тромбози и сърдечно-съдови заболявания например.

 

В кои храни се използват частично хидрогенирани мазнини?

Поради значителното им влияние в хранително-вкусовата промишленост, то трансмазнини ще откриете почти навсякъде. Обобщено казано, то в т.нар. вредна група храни тяхното присъствие е наистина значително.

Храни, съдържащи транс-мазниниНай-често ги откриваме в десертите, в някои солени храни, а често и в храните за бърза консумация.

Сред тези храни са:

  • Вафли;
  • Сладоледи;
  • Десертни барчета;
  • Чипсове;
  • Крекери;
  • Бисквити;
  • Кроасани;
  • Солети;
  • Кексове;
  • И много, ама много други, включително и картофките към бургера ви, които често се приготвят именно чрез пържене в трансмазнини.

За годините, откакто бяха дефинирани и емпирично доказани негативните последици от интензивно приемане на трансмазнини, хранително-вкусовия сектор се ориентира по отношение тяхното заместване.

Така например класически продукт, в който се използват те като маргаринът през последните години променя своя състав, за да отговори на предизвикателствата за здравето, както и компаниите да предложат по-здравословен продукт на клиентите си.

Как да разпознаем наличие на трансмазнини на етикета?

По закон всяка храна в България трябва да е с описан състав на етикета, за да бъде продавана в магазинната мрежа. Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), както и Комисията за Защита на Потребителите(КЗП) следят за това дали на етикета на храните е описано наличие на трансмазнини.

Неслучайно в началото на публикацията ви описахме различните начини, които се използват за именуването на този вид ненаситени мазнини, защото именно тези наименования се използват, за да се прикрие или смекчи състава на продукта.

Само в редки случаи ще видите изписано на етикета транс-мазнини или трансмазнини, защото в повечето случаи се използват синонимите, които хората често не разпознават като например "частично хидрогенирани масла".

*Понякога, ако етикетите ви са на английски например, можете да ги срещнете и под следните форми "industrial trans fats" (индустриални транс мазнини) или "partially hydrogenated fats" (частично хидрогенирани мазнини).

Както виждате в по-горния пример производителите дори се опитват да избягат не само от трансмазнини, а и от думата "мазнини", тъй като и двете са натоварени с негативна конотация и не се харесват на средностатистическия потребител.

Естествени трансмазнини - съществуват ли такива?

телешка пържола Макар трансмазнините да са изкуствен продукт, то понякога се образуват и такива с естествен характер в някои животински продукти, сред които меса (козе, агнешко, телешко) и масло с животински произход.

При млечните продукти наличието на естествени трансмазнини варира между 2 и 6%, докато при месата то скача от 3 до 6%.

За да ви успокоим ще кажем, че няма повод за притеснение за хората, които обичат да похапват такива храни.

Тези естествени трансмазнини все още не са добре изследвани, но учените заключват, че логиката на създаването им в природата и тяхното съществуване в естествени човешки източници на храна като месо и мляко, е те да са безопасни.

Разбира се някои попкултурни явления като веганството и/или вегетарианството са на обратното мнение, но истината е, че нито една от двете страни не разполага с достатъчно убедителни доказателства в подкрепа на своите тези, макар те да се използват като аргументи често от хора, които не разбират нищо от биохимия.

Не се поддавайте на крайни оценки в тази посока, поне докато не бъдат подкрепени с достатъчно сериозни и подробно описани научни доказателства.

 

Какво да ядем, за да намалим приема на трансмазнини?

За да намерим решението на този проблем следва да дефинираме отправната ни точка, а именно трябва да отговорим на няколко въпроса:

  • Къде всъщност има най-много трансмазнини или частично хидрогенирани мазнини?
  • Какви храни предпочитаме да приемаме в бита си при нормални обстоятелства?
  • Колко често имаме достъп до храна с повишен обем трансмазнини?

Най-висока концентрация на трансмазнини при стандартни условия ще откриете в бързата храна. Защо - защото при този тип храна се пържи изключително често, а за да се намали производствената цена се използват нискокачествени, респективно най-евтините мазнини, а именно трансмазнините във фритюрниците. Пакетираните сладкиши и десерти са също сред първенците. Накратко казано, ако нещо е индустриално произведено, то вероятността за повишени нива нараства заради оптимизирането на бизнес процесите при производството.

По вторият ни въпрос от по-горе, то ако готвим често това е добре, но остава да заменим маргарина (макар напоследък някои неща да са значително подобрени в тази насока) с олио. Гответе си, но с мазнина без тежка обработка, като зехтинът също е добра опция в здравен аспект.

Третият отговор, от който се нуждаем, е индивидуален и следва всеки сам да отговори на него. Избягвайте всички онези неща, които ни заливат отвсякъде като дюнери, пържени картофи и всякакъв фастфууд, но той като цяло никога не е добра идея.

Надяваме се и днес във Фитнес Блогът на онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg да сме ви били полезни и да сме подобрили поне малко живота ви и знанията, които имате за т.нар. частично хидрогенирани мазнини или както често ги наричаме - трансмазнини.