Ананасът е тропически плод, който се характеризира със своята сладост, киселинност и ароматна плът.
Той е изключително сочен и обикновено се консумира суров или в готварска употреба. Суровият ананас е богат на витамин C и манган, също така съдържа значително количество диетични влакнини.
Той е също богат на бромелаин, ензим, който помага при храносмилането.
Суровият ананас може да се нареже на парчета и да се добави в салати, десерти или като гарнитура към месни ястия. Може също да се използва за приготвяне на освежаващи напитки или смути.
Ананасът се съчетава чудесно с много продукти - с други тропически плодове, с пиле, праскови или ванилия. Отлично съчетание е със сок от ананас или бяло вино.
Суровият ананас е полезен за организма благодарение на богатството си от витамин C, който подпомага имунната система. Бромелаинът в него облекчава храносмилането и допринася за общото благополучие.