Суровата бамя е зеленчук с характерна гелообразна текстура и сладък, земен вкус. Обикновено се използва в супи, гювечи или салати.
Бамята е богата на диетични влакнини, витамин C и фолиева киселина.
Също така предлага добри количества магнезий, витамин B1 и витамин K. Суровата бамя обикновено се обелва и се къса на парчета преди приготвяне.
Може да се запържи, грилова, сготви на пара или да се добави към супи или рагу. Бамята се съчетава добре с домати, лук, чесън и подправки като кимион или къри. Отлична е с червено вино или свежа бира.
Бамята е полезна за организма, тъй като влакнините в нея подпомагат храносмилането и регулират нивата на захарта в кръвта. Фолиевата киселина и витамин K поддържат здравето на кръвта и костите.