Зеле е общото наименование за растения от рода Brassica, включващо много видове, които са широко разпространени в кулинарията по целия свят.
Включва броколи, карфиол, кейл, брюкселско зеле и много други.
Зелето е известно със своите здравословни ползи и е основен компонент в множество диети.
Зелето е богато на витамини, минерали и антиоксиданти.
Съдържа витамини C, K и B6, както и магнезий, калий, фолиева киселина и бета-каротин.
Антиоксидантите в зелето помагат за борба със свободните радикали в тялото, което може да намали риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.
В кулинарията, зелето може да се използва по множество начини.
Може да се яде сурово в салати, да се готви на пара, да се запържва или да се пече. Едно от най-популярните ястия със зеле е киселото зеле, което е основен компонент в много традиционни български ястия.
Зелето е също така изключително устойчиво растение, което може да расте в различни климатични условия. То е част от семейство Cruciferae, което включва и други здравословни зеленчуци като репички и горчица.
В заключение, зелето е изключително здравословен и универсален зеленчук, който може да се използва в множество кулинарни приложения. Неговите ползи за здравето и вкусовите качества го правят ценен добавка към всяка диета.