Гъбеният бульон е супа, направена от гъби, подправки и зеленчуци. Той има богат и ароматен вкус и е чудесна основа за различни блюда.
Бульонът е с ниско съдържание на калории, но съдържа някои минерали като калий и магнезий. Гъбите също така могат да съдържат витамин D.
Гъбеният бульон се приготвя чрез варене на гъби и зеленчуци във вода за продължителен период от време. След това се прецежда и се използва като основа за супи и сосове.
Той е отличен като гарнитура към месни блюда и може да се съчетае добре с бели вина. Също така може да се използва за приготвяне на гъбено ризото или паста.
Гъбеният бульон може да подпомогне хидратацията и да подобри здравето на кожата. Също така, гъбите могат да помогнат за подобряване на имунната система и за намаляване на възпаленията.