Чийзкейкът е популярен десерт, състоящ се от сладък кремообразен пълнеж от сирене върху пласт от хрупкави бисквити.
Вкусът му е кремообразен, богат и изкушаващ.
Чийзкейкът е източник на протеини и калций от сиренето, но също така съдържа захари и мазнини от бисквитите и добавените сладки.
Приготвянето на чийзкейк обикновено включва приготвяне на бисквитен слой, следвано от слой от смесени сирене, захар и ванилия, който се пече до златисто.
Чийзкейкът се комбинира прекрасно с фрешове от плодове, кафе или чай. Също така може да се поднесе с вишнев сироп или плодов сос. Този десерт не се характеризира с особена хранителна стойност, но предлага доза калций от сиренето.
Консумирането му трябва да бъде умерено и да се използва като сладко удоволствие, а не като основен източник на храна.