Ечемиченото брашно е брашно, произведено от смлян ечемик - зърнена култура, която е била в основата на храненето на много стари цивилизации.
Има специфичен, малко по-наситен вкус в сравнение с пшеничното брашно и е отличен източник на протеини и диетични фибри.
Ечемиченото брашно е богато на магнезий, фосфор, желязо и цинк, също така съдържа нишесте и незначителни количества мазнини.
Приготвянето на ечемичено брашно е аналогично на приготвянето на други видове брашно, като обикновено се използва в рецепти за хляб, питки и други изделия. За да добавите допълнителен слой вкус, пробвайте да комбинирате ечемиченото брашно с други пълнозърнести храни в рецептите ви.
Ечемиченото брашно е добра алтернатива на пшеничното брашно за хората, които искат да увеличат приема на диетични влакнини и намалят консумацията на рафинирани храни.