100 г съдържат:
енергия:
251 калории- 8.72 г протеин
- 47.52 г въглехидрати
- 3.12 г мазнини

Ръженият хляб е една от най-популярните и традиционни форми на хляб в много страни. Приготвя се от ръжено брашно, което придава на хляба характерния му вкус и текстура.
Този тип хляб е богат на диетични фибри и минерали, включително желязо и магнезий. Освен това, съдържа и витамини от група B, които са важни за общото ни здраве.
Приготвянето на ръжен хляб изисква ръжено брашно, вода, мая и сол, миксирани и оставени да втасват, преди да се пекат на умерена температура. В процеса на печене се образува характерната кора и аромат. Ръженият хляб се комбинира добре с различни видове сирена, месни изделия и зеленчуци, както и със супи и яхнии.
Също така, може да бъде употребяван като основа за сандвичи. Благодарение на високото съдържание на фибри, ръженият хляб помага за регулиране на храносмилането и поддържането на здравословно тегло. Освен това, витамините и минералите в него подпомагат имунната система и общото ни здраве.
Фибри / Fiber | 6.50 г |
Нишесте / Starch | N/A |
Захари / Sugars | 0.53 г |
Галактоза / Galactose | N/A |
Глюкоза / Glucose | N/A |
Захароза / Sucrose | N/A |
Лактоза / Lactose | N/A |
Малтоза / Maltose | N/A |
Фруктоза / Fructose | N/A |
Бетаин / Betaine | N/A |
Витамин A / Vitamin A | 0 IU |
Витамин B1 (Тиамин) / Vitamin B1 (Thiamine) | 0.33 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) / Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.31 мг |
Витамин B3 (Ниацин) / Vitamin B3 (Niacin) | 3.09 мг |
Витамин B4 (Холин) / Vitamin B4 (Choline) | 14.60 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) / Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.40 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) / Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.13 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) / Vitamin B9 (Folic acid) | 59 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) / Vitamin B12 (Cobalamin) | 0 мкг |
Витамин C / Vitamin C | 0 мг |
Витамин D / Vitamin D | 0 IU |
Витамин E / Vitamin E | 0.42 мг |
Витамин K1 / Vitamin K1 | 0.80 мкг |
Витамин K2 / Vitamin K2 (MK04) | N/A |
Аланин / Alanine | 0.32 г |
Аргинин / Arginine | 0.36 г |
Аспарагинова киселина / Aspartic acid | 0.48 г |
Валин / Valine | 0.40 г |
Глицин / Glycine | 0.34 г |
Глутамин / Glutamine | 2.72 г |
Изолевцин / Isoleucine | 0.33 г |
Левцин / Leucine | 0.60 г |
Лизин / Lysine | 0.25 г |
Метионин / Methionine | 0.16 г |
Пролин / Proline | 0.95 г |
Серин / Serine | 0.42 г |
Тирозин / Tyrosine | 0.24 г |
Треонин / Threonine | 0.27 г |
Триптофан / Tryptophan | 0.10 г |
Фенилаланин / Phenylalanine | 0.42 г |
Хидроксипролин / Hydroxyproline | N/A |
Хистидин / Histidine | 0.20 г |
Цистин / Cystine | 0.19 г |
Мазнини / Fats | 3.10 г |
› Мононенаситени мазнини / Monounsaturated fats | 0.93 г |
› Полиненаситени мазнини / Polyunsaturated fats | 1.24 г |
› Наситени мазнини / Saturated fats | 0.44 г |
› Трансмазнини / Trans fats | N/A |
Холестерол / Cholesterol | 0 мг |
Фитостероли / Phytosterols | N/A |
Стигмастероли | N/A |
Кампестероли / Campesterols | N/A |
Бета-ситостероли / Beta-sitosterols | N/A |
Желязо / Ferrium | 2.87 мг |
Калий / Potassium | 208 мг |
Калций / Calcium | 68 мг |
Магнезий / Magnesium | 54 мг |
Манган | 1.31 мг |
Мед / Copper | 0.29 мг |
Натрий / Sodium | 596 мг |
Селен / Selenium | 24.50 мкг |
Флуорид / Fluoride | N/A |
Фосфор / Phosphorus | 178 мг |
Цинк / Zinc | 1.48 мг |
Алкохол / Alcohol | 0 г |
Вода / Water | 37.90 г |
Кофеин / Caffeine | 0 мг |
Теобромин / Theobromine | 0 мг |
Съдържанието на Хляб (ръжен хляб) в Workout.bg е актуализирано последно на 02/08/2023. Част от съдържанието на микронутриентите и макронутриентите може да отсъства или да е неточно поради технически причини, които ще разрешаваме във времето за което се извиняваме.
Информацията за съдържанието на Хляб (ръжен хляб) има за цел обща информация и няма за цел да бъде основа за вземане на медицински решения. Ако планирате подобно следва да се обърнете към профилиран консултант. Workout.bg не носи никаква отговорност при възникнали последици, следствие на предоставените данни за Хляб (ръжен хляб).