Кимионът е вкусна и ароматна подправка, която се използва в множество кулинарни традиции по целия свят. Семената са малки и продълговати, с пикантен, леко горчив вкус.
Кимионът е богат на желязо, мед и манган, които са важни минерали за организма. Също така съдържа витамин A, витамин C и антиоксиданти.
Кимионът обикновено се добавя към ястия като подправка, като първо се изпича в тиган за освобождаване на аромата.
Може да се използва в зеленчукови ястия, месни ястия, супи и сосове. Семената на кимион се съчетават добре с други подправки като кориандър, куркума и чили.
Те добавят наситен вкус на бобовите и пилешките готвени ястия. Кимионът е полезен за подпомагане на храносмилането и предотвратяване на преяждане.
Също така е известно, че подобрява кръвното налягане и спомага за регулиране на кръвната захар.