Кивито е малко плодче с кафяво-зелена кора и ярко зелена плодова вътрешност, пълна с малки черни семки. Има сладко-кисел вкус и едновременно хрупкава и мека консистенция.
Кивито е богато на витамин C, диетични влакнини и антиоксиданти.
Съдържа и малко количество витамин E и K, калий и фолиева киселина. Кивито обикновено се консумира сурово - просто го разрежете наполовина и изяжте месестата част с лъжица. Може да се използва и за приготвяне на плодови салати, смутита, десерти и др.
Кивито е отличен избор за добавяне към сутрешния ви чиа пудинг или овесена каша. Също така, чудесно се съчетава с бяло вино във вкусни летни коктейли.
Благодарение на високото съдържание на витамин C, кивито е отлично за поддържане на имунната система. Също така, диетичните влакнини в кивито помагат за подобряване на храносмилането.