Компотът от праскови е сладка, ароматна напитка, получена от варенето на праскови с добавена захар. Цветът му е нежно оранжев, а ароматът е уникален.
Прасковите са изключително богати на витамин С, витамин А и фибри. Също така предоставят значително количество калий, магнезий и антиоксиданти.
Приготвянето на компот от праскови обикновено включва измиване, почистване и рязане на прасковите, след което се варят със захар до достигане на желаната гъстота. По желание може да се добавят и други подправки като ванилия или канела.
Този компот се комбинира чудесно с десерти като панакота или крем карамел. Също така може да се сервира и с ледени кубчета през лятото.
Прасковите подпомагат здравината на кожата и укрепването на имунната система. Поради високото си съдържание на фибри, те също подпомагат храносмилането.