Козунакът е тип сладкарско изделие, което е особено популярно в България и други балкански страни по време на Великден.
Той има мека, въздушна текстура и сладък вкус, обогатен с аромати от ванилия, ром и цитруси.
Козунакът е добър източник на въглехидрати и съдържа някои витамини и минерали, включително витамин B, желязо и магнезий.
Козунакът се приготвя от сладко тесто, което се оставя да втаса, след което се плете и пече до златисто кафяв цвят. Обикновено се посипва с пудра захар преди сервиране. Козунакът е идеален за сервиране с кафе или чай.
Също така може да се комбинира добре с плодови компоти или сурови плодове. Въпреки че козунакът е сладко изделие, то може да осигури някои ползи за здравето, като осигурява енергия за деня. Наличието на витамин B в него помага за поддържане на здрави кожа и коса.