Лаймът, или зеленият лимон, е малък цитрусов плод със силен кисел аромат и характерен интензивен вкус. Често се използва за подправка или за украса в различни кулинарни приложения и напитки.
Той е богат на витамин C и диетични влакнини, както и на други витамини и минерали като витамин A, калций и магнезий. Той също така съдържа незначителни количества на протеини и желязо.
Може да се използва за приготвяне на сосове, десерти, морски дарове или коктейли.
Лаймът е особено вкусен, когато се съчетава с бира, текила или бели вина. Лаймът е полезен за организма, тъй като укрепва имунната система благодарение на високото съдържание на витамин C.
Освен това, той може да помогне за подобряване на храносмилането и поддържането на здрава кожа благодарение на антиоксидантните си свойства.