Лимоновият сок представлява течността, извлечена от плодовете на лимоновото дърво, която е кисела на вкус. Тя е ярко жълта на цвят и обикновено се използва в кулинарията и за приготвяне на напитки.
Сокът от лимон е богат на витамин C, който е известен със своите антиоксидантни свойства, както и на фолиева киселина и калий. Съдържа и незначителни количества витамини от групата B и минерали като калций и магнезий.
Лимоновият сок се приготвя чрез изцеждане на сок от плодовете на лимоновото дърво. Обикновено се използва изтисквачка или преса за цитруси, за да се извлече максимално количество сок. Той може да се комбинира с много различни видове храни и напитки, като чай, месо, риба, салати и десерти.
Сокът често се използва и като съставка в различни коктейли. Той е полезен за организма, тъй като укрепва имунната система благодарение на високото съдържание на витамин C.
Също така може да помогне при понижаването на кръвното налягане и усъвършенстването на процеса на храносмилане.