Локумът "медина" е вариация на традиционния локум, в който основният подсладител е медът, вместо захарта. Това придава на локума уникален, сладък и ароматен вкус, и прави сладката алтернатива по-здравословна в сравнение с традиционните версии.
Меденият локум съдържа въглехидрати, основно от меда, и може да съдържа малки количества белтъчини и мазнини, в зависимост от добавените съставки. Медът също предоставя микроелементи и антиоксиданти.
Приготвянето на локум "медина" е подобно на това на класическия локум, но вместо захар се използва мед. Този локум може да се комбинира добре с чай или кафе, и е чудесен избор за здравословен десерт или закуска.
Също така може да се комбинира със сирене или ядки за допълнителен протеин и здравословни мазнини. Меденият локум, със своите въглехидрати от меда, може да предостави бърза енергия на тялото, докато антиоксидантите и минералите от меда могат да имат благоприятен ефект върху здравето.