Сушеният лонган е дехидратиран плод от дървото лонган, което е родственик на литчи и рамбутан. Той има сладък, леко винен вкус и обикновено се продава във вид на сушени плодове или консерви.
Плодът съдържа високо ниво на витамин C, въглехидрати и диетични влакнини, а също така е добър източник на витамин B1 и мед.
Той съдържа по-високо ниво на захар от свежите плодове лонган, поради концентрацията на плодовите захари по време на процеса на сушене.
Сушеният лонган обикновено се консумира директно от пакета като здравословна закуска или десерт. Той също може да се рехидратира в топла вода преди употреба, за да придобие по-мека текстура. Сушеният лонган е отлично допълнение към смесени орехи и сушени плодове, или като допълнение към овесена каша или мюсли.
Той също така може да се добави в печива и десерти. Сушеният лонган е полезен за здравето, тъй като витамин C е мощен антиоксидант, който помага за защита на тялото от свободни радикали.