Маслото от ленено семе е ценен продукт, произведен от семената на лен. То е известно със своят златист до меден цвят и нутриентна плътност.
Маслото от ленено семе е изключително богато на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и мозъка. Също така съдържа добра доза витамин Е, полифеноли и лигнини. Маслото от ленено семе обикновено се използва като добавка към салати, смутита или други хранителни продукти.
Не е препоръчително да се нагрява, тъй като това може да намали неговите ползи. Маслото от ленено семе се комбинира добре с различни хранителни продукти, като салати, ястия от зеленчуци, орехи и семена.
Също така може да се използва като заместител на други растителни масла при приготвянето на смутита или десерти. Маслото от ленено семе може да подпомогне здравето на сърцето, благодарение на омега-3 мастните киселини.
Витамин E и полифенолите могат да подпомогнат антиоксидантната функция и да подкрепят здравето на кожата и стареенето.