Топеното масло е продукт, произведен чрез загряване на масло, за да се премахнат примесите и водата. Това е прозрачна течност с ярко жълт цвят и аромат. То е богато на наситени мазнини, витамин A, D и E, и съдържа малко количество протеини.
Маслото е източник на холестерол и съдържа незначително количество влакнини.
Топеното масло се приготвя като се загрява солидно масло до точката на втвърдяване, като се премахнат водата и примесите.
Това обикновено се извършва на умерена температура, за да се избегне прегряване и обгаряне. Топеното масло е идеално за готвене на висока температура, като пържене или готвене върху плот. Също така може да се използва като заместител на олио или др. мазнини при приготвянето на хляб и други печива.
Топеното масло е източник на енергия и витамини, които подпомагат здравето на кожата и очите. То също така подпомага здравето на костите и зъбите, благодарение на витамините A и D, които съдържа.