Меденките са сладки печива, изпечени с мед и специални подправки като канела, джинджифил и карамфил. Те имат хрупкава консистенция и сладък, подправен вкус.
Те съдържат въглехидрати от меда и брашното, както и различни минерали и витамини, налични в меда. Съдържат и фибри от пълнозърнестото брашно, ако е използвано.
Меденките се приготвят, като се смесват съставките заедно, оформят в определена форма и се пекат във фурна до златисто-кафяво. Важно е да се следи температурата и времето на печене, за да не станат твърде твърди.
Вкусни са с чаша топло мляко или чай. Те също така могат да се сервират със сладолед или да се покрият с тънък слой шоколад за допълнителна сладост.
Също така меденките предлагат енергия от въглехидратите, а медът предлага полезни антиоксиданти. Също така, подправките като джинджифил и канела имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.