Мидите са вид морски дарове, които се хранят с планктон и имат специфичен, мек морски вкус. Суровите миди са обикновено по-солени от варените и се използват често в сурови рецепти като миди върху половин черупка.
Суровите миди съдържат множество витамини и минерали, включително витамин B12, цинк, селен и йод. Те са богат източник на белтъци и омега-3 мастни киселини.
Мидите могат да се приготвят пресни, като се отворят и се консумират с лимонов сок, или да се добавят към салати или други хладни ястия. Идеално се съчетават с бяло вино или сок от цитрусови плодове.
Мидите са полезни за здравето, тъй като поддържат имунната система благодарение на витамин B12 и омега-3 мастни киселини.
Те също така помагат за правилното функциониране на щитовидната жлеза поради високото съдържание на йод.