Минтайът е вид риба, който обитава Северния Ледовит океан. Вареният минтай предлага фин вкус и текстура, които го правят популярен избор за различни гурме рецепти.
Вареният минтай е богат на висококачествени белтъци, омега-3 мастни киселини, витамини от групата В, включително B12, и минерали като цинк, магнезий и желязо.
Той е и източник на йод, който е важен за щитовидната жлеза.
Вареният минтай може да се поднесе като основно ястие, или да се използва в салати и суши. Идеално се съчетава със свежи зеленчуци, ориз, лимонов сок и бяло вино.
Благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, вареният минтай подпомага здравето на сърцето и мозъка.
Витаминът B12 в него помага за образуването на червени кръвни клетки и нормалната функция на нервната система.