Паят с тиква е сезонен десерт, присъщ за есента и зимата, който комбинира сладостта и кадифената текстура на тиквата с хрупкавото тесто.
Тиквата придава на пая наситен оранжев цвят и деликатен сладък вкус. паят с тиква е богат на бета-каротин (предшественик на витамин А), въглехидрати, фибри и някои B витамини. Той също така предоставя минерали като калий и магнезий.
Приготвянето на тиквен пай обикновено включва печене на тиква, която след това се пюрира и смесва с яйца, захар и специални подправки като канела, джинджифил и карамфил.
Тази смес се разпространява върху дъно от сладко тесто и се пече. Тиквеният пай е идеален за сервиране с чаша мляко или кафе, а също така се комбинира добре с прясна сметана или сладолед от ванилия.
Паят с тиква е полезен за зрението, тъй като бета-каротинът в тиквата се превръща в организма във витамин А, който е важен за здравето на очите.