Палачинките са известна храна по целия свят, представляващи тънки, кръгли блатове от тесто, които се пекат на тиган. Те могат да се пълнят или сервират с разнообразие от сладки и солени пълнежи.
Палачинките са богати на въглехидрати от брашното, също така предоставят малко количество белтъци от яйцата и млякото, използвани в тестото. Освен това, те съдържат малки количества различни минерали и витамини, в зависимост от пълнежа.
Приготвянето на палачинки включва смесване на брашно, яйца, мляко и малко сол, за да се получи гладко тесто, което след това се изпича на тиган до златисто. Палачинките могат да се сервират със сладък пълнеж като конфитюр, плодове, шоколад или със солени пълнежи като сирене, шунка или зеленчуци.
Могат да се комбинират с мляко, чай или кафе за завършек на обяд или вечеря. Палачинките са полезни за поддържане на енергията през деня, тъй като въглехидратите в тях осигуряват бърза енергия. Освен това, белтъците от яйцата и млякото помагат за растежа и поддържането на мускулите.