Панировката е техника за приготвяне на храни, при която продуктите се обвиват във влажна и суха смес, преди да бъдат пържени или печени.
Тя добавя допълнителна текстура и вкус на храната. Панировката обикновено се прави от брашно, яйца и трохи от хляб или бисквити, което означава, че тя е богата на въглехидрати. Освен това, панировката може да добави малко количество белтъци, ако се използват яйца.
Приготвянето на панировка включва потапяне на продукта в брашно, след това в разбито яйце и накрая в трохи от хляб или бисквити. Тази покрита храна след това се пържи или пече до златисто. Панировката се използва обикновено за месо, риба или зеленчуци и може да се комбинира с различни соеви или чеснови сосове.
Често се сервира с пържени картофи или салата. Панировката може да бъде полезна за увеличаване на калорийното съдържание на храната, което може да бъде полезно за хора, които се опитват да наддават на тегло.
Освен това, белтъците от яйцата в панировката могат да подпомогнат растежа и поддържането на мускулите.