Гъшият пастет е вид продукт за мазане, направен от гъши месо и мазнини, често с добавка на различни подправки и специи.
Той има кремообразна консистенция и богат, изтънчен вкус. Гъшият пастет е богат на белтъци от гъшият, както и на желязо и витамин B12. Освен това, той предоставя доста наситени мазнини, което може да бъде полезно за хората, които се опитват да наддават на тегло.
Приготвянето на гъши пастет обикновено включва смилане или пасиране на гъши месо и мазнини с подправки, след което сместа се пече на ниска температура до готовност. Гъшият пастет може да се размаже върху хляб или тост и да се сервира като предястие или закуска.
Може да се комбинира с кисели краставички или кисело вино за балансиране на мазния вкус. Гъшият пастет е полезен за поддържане на енергията и усещането за ситост, тъй като белтъците и мазнините в него осигуряват дълготрайна енергия.
Освен това, желязото и витамин B12 в гъшия пастет подпомагат производството на червени кръвни клетки и поддържат нормалното функциониране на нервната система.