100 г съдържат:
енергия:
26 калории- 1.0 г протеин
- 5.9 г въглехидрати
- 0.2 г мазнини

Патладжанът, известен още като син домат, има характерен пурпурен цвят и мека текстура при готвене. Богат е на антиоксиданти, витамини и минерали.
Може да се консумира суров или печен, като съчетанието с домати и билки го прави неотразим. Добавянето на зехтин и чесън придава допълнителен вкус и аромат.
Патладжанът е основна съставка в множество традиционни ястия от Близкия изток и Средиземноморието. Освен това, той е отличен избор за летни салати или като гарнитура към месни ястия.
Патладжанът също се използва като основа за вкусни пастети и дипове, като известният балкански деликатес "кьопоолу".
Фибри / Fiber | 3 г |
Нишесте / Starch | N/A |
Захари / Sugars | 3.53 г |
Галактоза / Galactose | N/A |
Глюкоза / Glucose | 1.58 г |
Захароза / Sucrose | 0.26 г |
Лактоза / Lactose | N/A |
Малтоза / Maltose | N/A |
Фруктоза / Fructose | 1.54 г |
Бетаин / Betaine | N/A |
Витамин A / Vitamin A | 23 IU |
Витамин B1 (Тиамин) / Vitamin B1 (Thiamine) | 0.04 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) / Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.04 мг |
Витамин B3 (Ниацин) / Vitamin B3 (Niacin) | 0.65 мг |
Витамин B4 (Холин) / Vitamin B4 (Choline) | 6.90 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) / Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.28 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) / Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.08 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) / Vitamin B9 (Folic acid) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) / Vitamin B12 (Cobalamin) | 0 мкг |
Витамин C / Vitamin C | 2.20 мг |
Витамин D / Vitamin D | 0 IU |
Витамин E / Vitamin E | 0.30 мг |
Витамин K1 / Vitamin K1 | 3.50 мкг |
Витамин K2 / Vitamin K2 (MK04) | N/A |
Аланин / Alanine | 0.05 г |
Аргинин / Arginine | 0.06 г |
Аспарагинова киселина / Aspartic acid | 0.16 г |
Валин / Valine | 0.05 г |
Глицин / Glycine | 0.04 г |
Глутамин / Glutamine | 0.19 г |
Изолевцин / Isoleucine | 0.05 г |
Левцин / Leucine | 0.06 г |
Лизин / Lysine | 0.05 г |
Метионин / Methionine | 0.01 г |
Пролин / Proline | 0.04 г |
Серин / Serine | 0.04 г |
Тирозин / Tyrosine | 0.03 г |
Треонин / Threonine | 0.04 г |
Триптофан / Tryptophan | 0.01 г |
Фенилаланин / Phenylalanine | 0.04 г |
Хидроксипролин / Hydroxyproline | N/A |
Хистидин / Histidine | 0.02 г |
Цистин / Cystine | 0.01 г |
Мазнини / Fats | 0.18 г |
› Мононенаситени мазнини / Monounsaturated fats | 0.02 г |
› Полиненаситени мазнини / Polyunsaturated fats | 0.08 г |
› Наситени мазнини / Saturated fats | 0.03 г |
› Трансмазнини / Trans fats | N/A |
Холестерол / Cholesterol | 0 мг |
Фитостероли / Phytosterols | 7 мг |
Стигмастероли | N/A |
Кампестероли / Campesterols | N/A |
Бета-ситостероли / Beta-sitosterols | N/A |
Желязо / Ferrium | 0.23 мг |
Калий / Potassium | 229 мг |
Калций / Calcium | 9 мг |
Магнезий / Magnesium | 14 мг |
Манган | 0.23 мг |
Мед / Copper | 0.08 мг |
Натрий / Sodium | 2 мг |
Селен / Selenium | 0.30 мкг |
Флуорид / Fluoride | N/A |
Фосфор / Phosphorus | 24 мг |
Цинк / Zinc | 0.16 мг |
Алкохол / Alcohol | 0 г |
Вода / Water | 92.30 г |
Кофеин / Caffeine | 0 мг |
Теобромин / Theobromine | 0 мг |
Съдържанието на Патладжан, син домат (суров) в Workout.bg е актуализирано последно на 03/10/2023. Част от съдържанието на микронутриентите и макронутриентите може да отсъства или да е неточно поради технически причини, които ще разрешаваме във времето за което се извиняваме.
Справката за хранителното съдържание на Патладжан, син домат (суров) е с цел обща информация и няма за цел да бъде фундамент за насочване към медицински решения. В случай, че планирате подобно следва да потърсите профилиран здравен експерт. Уъркаут.Бг не носи отговорност при възникнали последици, следствие на предоставените данни за Патладжан, син домат (суров).