Суровото просо е зърнена култура, която се характеризира с леко орехов вкус и твърда текстура.
То е богато на диетични фибри, витамини от групата B, магнезий, фосфор и антиоксиданти. Суровото просо също така е добър източник на протеини.
Суровото просо обикновено се използва като основа за каша, която се приготвя чрез варене на просото до мекота. Може също да се използва за приготвяне на хляб, мюсли или гранола. Можете да комбинирате просото със зеленчуци, семена или орехи за богата и засищаща храна.
Просото е полезно за поддържане на доброто здраве на сърцето и костите, благодарение на високото съдържание на магнезий и фосфор.
Освен това, диетичните фибри в просото подпомагат храносмилането и могат да помогнат за поддържане на нормалното ниво на кръвната захар.