Ризотото е традиционно италианско ястие, приготвено от специален вид ориз, който се готви бавно с бульон до получаване на кремообразна консистенция.
То е богато на въглехидрати, витамин В1, магнезий и фосфор. Ризотото се приготвя чрез постепенното добавяне на бульон към ориза, докато той попие течността и стане мек.
Често се добавят други съставки като зеленчуци, месо или риба, в зависимост от предпочитанията.
Ризотото е отличен избор за съчетаване с бяло вино и пищни сирена. То може да се сервира и като приложение към месо или риба.
Ризотото е полезно за енергията и мускулната функция, тъй като съдържа много въглехидрати и магнезий.
Също така, то може да подпомогне здравето на нервната система, благодарение на високото си съдържание на витамин В1.