Сафридът е риба, която често се пуши, за да получи изтънчен вкус и аромат. Този вид приготвяне подчертава нейната мекота и текстура.
Пушеният сафрид е изключително богат на Омега-3 мастни киселини и витамин D. Също така предлага изобилие от протеини и минерали като йод.
Приготвянето на пушения сафрид обикновено изисква време, защото той трябва да се пуши на ниска температура, за да се запазят неговите нутриенти и вкус. Процесът обикновено включва и почистване, солене и подправяне на рибата.
Пушеният сафрид е великолепен когато се комбинира със салата от свежи зеленчуци или се сервира върху прясно изпечен хляб. Съчетайте го с бяло вино за пълен гастрономичен изживяване.
Консумацията на пушен сафрид може да подобри здравето на сърцето, благодарение на високото съдържание на Омега-3 мастни киселини.