Млечният шоколад е вкусен десерт, изработен от какаови зърна, захар и прибавяне на млечни продукти. Той се характеризира със сладък вкус и кремообразна текстура.
Шоколадът съдържа антиоксиданти като флавоноиди, витамини и минерали като магнезий и желязо. Също така, съдържа висока доза мазнини и захари.
Млечният шоколад обикновено се консумира самостоятелно, но може да бъде използван и за приготвяне на десерти като торти, бисквити и сладолед. Шоколадът се комбинира добре с много храни, включително орехи, плодове и кафе.
Идеален е за консумация с чаша червено вино. В умерени количества, шоколадът може да подпомогне сърдечно-съдовата система заради флавоноидите, които съдържа.
Той също така може да подобри настроението, тъй като стимулира производството на серотонин - хормонът на щастието.