Едам е вид холандско сирене с мек, плътен вкус и богата, кремообразна текстура. Сиренето е тъмно-жълто и обикновено е обвито в характерна червена кора.
Едам е богат на протеини и калций, също така предлага забележително количество витамин B2 и фосфор. Едам може да се консумира в суров вид или да се използва в различни ястия, като пици, паста или сандвичи.
Това сирене е отличен избор за пикник, тъй като не губи своята форма при стайни температури. Подчертава се отлично с вино като Пино ноар или Риеслинг, както и с ябълки и груши.
Благодарение на високото си съдържание на калций, сиренето едам може да подпомогне здравето на костите и зъбите.
Освен това, витамин B2 в сиренето помага за поддържане на здравето на кожата и очите, и подпомага енергийния метаболизъм.