Лученият сос е ароматен и наситен, предлагащ многослойност на вкусове. Сосът е основен компонент в множество рецепти, особено в съчетание с меса.
Лукът, основният съставка на соса, е богат на витамини C и B6, а също така съдържа значителни количества магнезий и калий. Също така е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Приготвянето на лучен сос включва сотиране на лук в масло или зехтин, добавяне на подправки и варене до желаната текстура и вкус.
За да го превърнете в идеална добавка към всяко ястие, опитайте да го комбинирате с месо, зеленчуци или картофи.
Може да бъде перфектен със стек, сосиски или с домашни пюрета. Лученият сос е полезен за здравето на сърцето, благодарение на флавоноидите в лука, които могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане.